Foto: SVT

Tv-serier att se fram emot 2019

Uppdaterad
Publicerad

En av 10-talets största tv-serier, Game of thrones går i graven, men det finns ingen anledning att sörja. Kulturnyheterna listar några nya serier att se fram emot 2019.

The umbrella academy

43 barn föds samma dag, trots att kvinnorna som föder dem inte varit gravida dagen innan. Sju adopteras av en miljardär som skapar ”The umbrella academy” för att barnen ska rädda världen. Tv-serien bygger på en serieroman och bland andra Ellen Page (Juno) och Mary J Blige syns i rollerna.

Netflix: 15 februari

Watchmen

Mer serieroman! Watchmen utspelar sig i ett dystert 80-tals-USA. Den maskerade, brottsbekämpande gruppen Watchmen, som funnits i olika konstellationer sedan 40-talet har upplösts sedan de tappat sin hjältegloria i allmänhetens ögon. Romanen är serievärldens mest verklighetsnära superhjälteserie, som behandlar ämnen som krig, politisk depression och våldtäkt. Filmen från 2009 blev inget vidare – kanske kan Damon Lindelof, som står bakom Lost och The leftovers lyckas bättre?

HBO: 2019

Störst av allt

Malin Persson Giolito Foto: Sören Andersson/TT

​Malin Persson Giolitos roman ligger till grund för den första svenska originalserien för Netflix. Boken handlar om en skolskjutning i en välbärgad villförort och en gymnasieelev anklagas för mord. I rollerna syns bland andra David Dencik, Evin Ahmad, Helena af Sandberg och William Spetz.

Netflix: 2019

Gösta

Även HBO gör svensk originalserie. Gösta, i regi av Lukas Moodysson handlar om en snäll, 28-årig barnpsykolog från Stockholm som flyttat till Småland. ”Jag vill att det ska bli som en blandning av komedi och Dostojevskij. Så roligt som möjligt och så allvarligt som möjligt” har regissören själv sagt om serien.

HBO: 2019

Good Omens

Michael Sheen och David Tennant. Foto: AP/TT

Brittisk kult-90-talsroman blir tv-serie. Världens undergång närmar sig och en ängel och en demon ska försöka förhindra att detta sker. David Tennant (Doctor Who) och Michael Sheen (Masters of sex) spelar huvudrollerna i Amazon och BBC:s stora humorsatsning och Jon Hamm (Mad men) syns i en biroll.

Amazon prime video: 2019

Big little lies 2

Mer Big little lies 2019. Foto: HBO

Alexander Skarsgård fick en Golden globe för sin roll som den våldsamma Perry i succéserien Big little lies. I första säsongen dog Perry, så gissningsvis kommer vi inte se så mycket av Alexander Skarsgård, men desto mer av Meryl Streep som spelar Perrys mamma i säsong två.

HBO: 2019

Sista säsongen av Game of thrones

Japp, snart är det slut på drakar och svärdstrider men minst en spin-off är i görningen. Mycket lite är känt än så länge.

HBO: april 2019

Twilight Zone

Första upplagan av science fiction-serien Twilight zone sändes i USA på 50- och 60-talet och gjordes igen på 80-talet och början av 00-talet. Nu är det dags för en ny tolkning. Get out-regissören Jordan Peele ska agera programvärd och berättarröst. Serien ska få amerikansk premiär någon gång under 2019.

Svensk premiär: Oklar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.