Rysk attack mot tv-torn i Kiev ”Man tystar de medier som når längst”

Uppdaterad
Publicerad

Flera explosioner har inträffat vid tv-tornet i centrala Kiev. Fem personer ska ha dött i attacken, enligt Ukrainas räddningstjänst. Enligt tidningen Kiev independent ligger flera tv-kanaler nere. Ett hårt slag mot pressfriheten, enligt Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.

Flera explosioner har inträffat vid tv-tornet i centrala Kiev. På bilder som sprids på sociala medier ses stora rökmoln stiga runt tornet – det står dock kvar. Enligt tidningen Kiev independent ligger flera tv-kanaler nere. Arbetet med att återupprätta förlorade tv-signaler pågår, enligt den lokala tv-stationen 1+1, rapporterar Reuters. Bilder från platsen har bland annat delats av det ukrainska parlamentets officiella Twitterkonto.

Fem personer har dött i attacken, enligt Ukrainas räddningstjänst. Lokala medier rapporterar att ytterligare fem personer skadats.

Erik Halkjaer, ordförande för föreningen Reportrar utan gränser, säger att han utgår från att det finns möjlighet att snart få upp sändningarna igen, men att läget är allvarligt.

– Tv-medierna är de stora, det är de som majoriteten av befolkningen tar del av. Man tystar alltså de medier som når ut längst på landsbygden och i städerna i Ukraina och man får vända sig till radio och internet. Det är ett stort slag mot pressfriheten och möjligheten att ta del av nyheter i landet.

Det här visar också vilken utsatt situation de ukrainska medierna befinner sig i, menar han.

– Ukrainska medier behöver mycket stöd från omvärlden för att upprätthålla den oberoende nyhetsbevakningen och motarbeta propagandan och desinformationen från Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.