default_caption

Hemlige kocken gör mattidning

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för mat når ständigt nya nivåer. Diethållning och råvarujakt upptar mer och mer av vår tid. Nu kommer en ny tidskrift om mat som antingen kommer stilla vår besatthet eller spä på den ytterligare.

Kulturnyheterna tog en lunch med chefredaktören Mats-Eric Nilsson, som blev känd när han avslöjade fusket inom matindustrin med boken ”Den hemlige kocken” 2007.

– Tanken är att den ska vara både kritiskt granskande och inspirerade för hemmakocken, säger han till Kulturnyheterna.

I första numret finns till exempel reportage om varför de allt vanligare vildsvinen skulle passa bättre på våra tallrikar än i tätortsnära skogar. Och en belysande text om om varför alla frukter i affären ser fabriksgjorda ut.

Tidskriften kommer i en tid när vi ägnar alltmer tid åt att leta närodlat och åt att stöta hemodlade kryddor till korvstoppningen.

Är vi mer medvetna i dag eller mer snobbiga?

– Om det är snobbigt att vilja ha ett riktigt bakat bröd som består av de klassiska ingredienser man bakat bröd på i 4000 år så är det väl snobbigt då, men jag tycker det är udda om en sådan sak ska bli en lyx.

Matlagning har den senaste tiden blivit en så stor industri att de mest kända tv-kockarna kan bedriva korståg för att få oss alla att laga mer och bättre mat. Mats-Eric Nilsson har blivit en slags svensk motsvarighet till Jamie Oliver, även om han själv inte tycker han är en lika duktig kock.

– För mig är det ingen religion med mat. Utgångspunkten är frågan varför det ska vara så svårt att få tag i äkta vara i butiken och att ifrågasätta om det verkligen måste vara så?

Tycker du någonsin att det blir för mycket snack om mat?

– Jag tycker att det stora problemet är när det blir hysteri kring dieter, då blir förhållandet till mat neurotiskt och begränsande, säger Mats-Eric Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.