Foto: Bertil Ericson/TT

Granskningsnämnden fäller TV4 för störande reklamavbrott

Uppdaterad
Publicerad

Granskningsnämnden för radio och tv dömer TV4 till höga böter efter att kanalen på ett störande sätt gjort reklamavbrott under sändningen av långfilmen Döda poeters sällskap.

Det var i januari som TV4 visade långfilmen Döda poeters sällskap. Fem gånger bröt kanalen sändningen för reklam, något som fick Granskningsnämnden för radio och tv (GRN) att vidta åtgärder, vilket Kulturnyheterna har rapporterat om tidigare.

Enligt Granskningsnämnden störde avbrotten filmens händelseförlopp och bryter därmed mot bestämmelsen om när program får avbrytas av reklam. Under onsdagen meddelade nämnden att TV4 ska bötfällas.

Det är inte första gången kanalen bryter mot reglerna. Den avgift som Granskningsnämnden nu kräver har därför höjts från 25 000 kronor till 50 000 kronor per regelbrott – sammanlagt landar notan på en kvarts miljon kronor. 

Målet har inte avgjorts i förvaltningsrätten ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.