TV4:s program ”Lyckliga gatan” (till vänster) kritiseras på grund av att artisten Dani M (till höger) medverkar i nästa säsong. Foto: TT/Creative Commons

”TV4 normaliserar antisemitism”

Uppdaterad
Publicerad

TV4 får kritik för att artisten Dani M medverkar i den andra säsongen av ”Lyckliga gatan”. Artisten har vid flera tillfällen kritiserats för antisemitiska uttalanden.

Andra säsongen av TV4:s serie ”Lyckliga gatan” håller just nu på att spelas in. Serien skildrar mötet mellan artister från två vitt skilda genrer och generationer, som möts i ett program för att tolka varandras låtar.

Men nu får kanalen kritik för att rapparen Dani M medverkar i årets säsong. Svenska Kommittén mot Antisemitism, SKMA, har flera gånger kritiserat Dani M för att sprida antisemitiska konspirationsteorier i låttexter och i sociala medier.

– Dani M:s antisemitiska propaganda är inte okänd, den har uppmärksammats vid en rad tillfällen i olika medier. Genom att bjuda in Dani M bidrar TV4, oavsett vilket budskap artisten framför i programmet, till att normalisera de åsikter och värderingar han representerar, säger Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, till Kulturnyheterna.

Sprider konspirationsteorier

Den 25-årige rapparen har bland annat sagt att Israel kontrollerar världens medier,  att terrorattentatet i Köpenhamn i våras var orkestrerat av en hemlig ”elit” som styr världen, och uttryckt stöd för det antisemitiska partiet De Fria. Han har även refererat till den antisemitiska konspirationsteorin om att en judisk bankfamilj styr världsekonomin. Dani M bad tidigare i år om ursäkt för hur hans uttalanden tolkats, men kommenterade inte innehållet i dem.

Efter debatten om Youtube-profilen Louise Andersson Bodins rasistiska uttalande och medverkan i TV4 tidigare i år, som startades i och med en intervjubojkott av Adam Tensta, fattade kanalen beslutet att stoppa Bodin från att delta i underhållningsprogrammet ”Spring”.

SKMA ställer sig nu frågande till varför kanalen så tydligt kunde ta ställning mot Louise Andersson Bodins medverkan, men inte i fallet med Dani M. 

– Varje fall måste bedömas individuellt. Vi tycker att det är intressant att ha personer med olika bakgrunder med i vårt program och därför valde vi att inte ta bort honom, även om det hade varit mer bekvämt, säger Christer Andersson, exekutiv producent för programmet.

Försvarar beslutet

Andersson menar att Dani M:s positiva sidor överväger de negativa, och ser ingen konflikt med artistens uttalanden och TV4:s antirasistiska värdegrund.

– TV4:s värdegrund är Nollrasism och har alltid varit det så länge jag kan minnas, men vi kan inte klippa bort människor som inte tycker samma sak. TV4 är en portal där människor med olika åsikter passerar och vi måste ha en bred acceptansnivå, säger Andersson.

TV4 menar att frågan om antisemitism kan komma att tas upp i programmet med Dani M, men säger också att programmet inte är journalistiskt och inte har några sådana krav. Svenska kommittén mot antisemitism är inte imponerade av resonemanget.

– Nollrasism är ingen nollrasism om den inte är konsekvent, säger Willy Silberstein.

Kulturnyheterna har sökt Dani M för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.