Journalisten och författaren Lars Weiss 2015. Foto: TT

TV4 Nyheternas grundare Lars Weiss är död

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och författaren Lars Weiss är död. Han avled efter en tids sjukdom, rapporterar TV4.

– Han har varit en enorm inspiration för min generations journalister med sitt driv och sin passion, säger Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen på SVT

Lars Weiss föddes i Linköping 1946 och hade en lång karriär som journalist. Han har jobbat på både Aftonbladet, Sveriges radio och Sveriges television innan han 1990 började på den då nystartade tv-kanalen TV4 där han arbetade som nyhetschef och programdirektör.

Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen på SVT, arbetade med Lars Weiss på TV4 på 90-talet.

– Han var tuff, med skägg och boots. I början var jag rädd för honom men jag insåg snabbt att det fanns en enorm värme och generositet bakom den tuffa fasaden. Han har varit en enorm inspiration för min generations journalister med sitt driv och sin passion. Han ville alltid komplicera saker och sätta dem i större sammanhang, säger hon.

– Journalistik är bland det dyraste och mest tidskrävande man kan ägna sig åt och det är inte självklart för vinstdrivande företag att göra det. Och Lars var helt avgörande för att det skulle bli så. Jag hoppas vid gud att hans sort inte dör ut, säger hon.

”En oerhört varm människa”

TV4-profilen Bengt Magnusson lyfter också vilken betydelse Lars Weiss har haft för nyhetsjournalistiken på kanalen.

– Han och Janne Andersson byggde upp TV4 Nyheterna tillsammans. Han hade ett oerhört driv både i nyhetsarbetet och i övrigt, säger Bengt Magnusson.

– Han var också en oerhört varm och trevlig människa som det var kul att umgås med. Han var alltid snar till ett skratt och skämt, och det är ju inte av ondo att en redaktionell ledare har den sidan, säger han.

Lars Weiss var utöver journalistiken också verksam som författare och har släppt ett flertal böcker, bland annat I saknadens tid som handlar om sorgen efter sin son som avled i en bilolycka 2002.

Lars Weiss blev 75 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.