Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Casten Almqvist och Jan Helin debattera i SVT:s Fönster mot medievärlden Foto: SVT

TV4 om tablåkrocken: ”En krigsförklaring kring nyheter”

Publicerad

TV4 protesterar mot SVT:s planer att sända ett nyhetsblock med start klockan 22 på kvällarna.
Orsaken är att TV4 sedan länge sänder sina sena nyheter just klockan 22, vilket gör att sändningarna krockar.

Enligt TV4:s vd Casten Almqvist strider beslutet mot public service-bolagens nya villkor, som nyligen klubbades igenom i riksdagen. Där anges bland annat att SVT och SR ska ta hänsyn till konkurrerande nyhetsmedier för att främja en mångfald av perspektiv.

”Det sista Sverige behöver är minskad mångfald i utbudet av nyheter. Därför är det märkligt att SVT, dagen efter att riksdagen fattat beslut om motsatsen, går ut med ett förslag som tvingar publiken att välja mellan nyhetssändningar och är helt tondöva för de konkurrensförutsättningar som råder”, skriver Almqvist i ett pressmeddelande.

SVT:s 22-nyheter börjar sändas i SVT1 från årsskiftet och inleds med lokala nyheter följt av sena Rapport, vilket framgår i en debattartikel i Dagens Nyheter. Enligt Casten Almqvist konkurrerar detta med TV4:s nyhetssändning klockan 22.00.

– I mina ögon är det tondövt. Det är precis tvärtom vad ni lovat i sändningstillståndet. I min värld är det en krigsförklaring kring nyheter, säger Casten Almqvist till Jan Helin i SVT-programmet Fönster mot medievärlden.

”Inget intresse att förstöra”

SVT:s mediedirektör Jan Helin skriver till Kulturnyheterna att valet att inleda med lokala nyheter innebär att SVT inte konkurrerar med TV4:s riksnyhetssändning.

”Vi vill uppvärdera och satsa på våra lokala nyheter. Det är därför vi lägger dem i SVT1 och flyttar sändningstiden. Det är helt och hållet ett fokus på behoven hos SVT:s tittare. SVT lokala nyheter är också ett helt annat erbjudande än TV4:s uppskattade nyhetssändning som är en full nyhetstimme med riksperspektiv. TV4 valde att lägga ner sina lokala nyheter 2014”.

Jan Helin menar att konkurrenssituationen hade sett annorlunda ut om TV4 hade haft kvar sina lokala sändningar och att SVT aktivt valt att inte inleda de sena sändningarna med riksnyhetsprogrammet Rapport eftersom det hade konkurrerat med TV4.

”Oaktat detta har vi givetvis skäl att lyssna på TV4:s kritik. Det finns inget intresse från vår sida att förstöra för TV4”, skriver Jan Helin.

Fönster mot medievärlden ligger på SVT Play från kl 19, fredag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer