Två av karaktärerna i Andra Avenyn: Den kriminelle och gymnasierektorn

Uppdaterad
Publicerad

Tony Dahlberg (Stefan Gödicke) har precis blivit fri efter tolv års fängelse, och vill ha en fungerande relation med sin dotter, och rektorn Ulla Fagerlind (Lena B. Nilsson) har precis fått ett nytt fosterbarn som anlänt till hennes familj. Det är upptakten till höstens stora satsning SVT:s serie Andra Avenyn som har premiär den 23 september.

Det är bråda dagar i huset på Lindholmen nära Göta älv i Göteborg där teamet bakom Andra Avenyn håller till. Inspelningen av SVT:s största dramasatsning hittills har precis börjat. Nästan 150 avsnitt ska det bli – till att börja med.

Tre kvällar i veckan – söndag, måndag och tisdag – klockan 20.00 med start den 23 september hoppas SVT att en miljonpublik ska bänka sig i tv-soffan. Och i dag – för första gången – visades de nybyggda studiolokalerna och flera av skådespelarna upp för pressen.

Dramat utspelas på gatan Andra Avenyn som ligger i den fiktiva stadsdelen Riverside.

Dömd för dråp

Stefan Gödicke spelar rollen som Tony Dahlberg. Han var tidigare boxningsikon i Riverside Boxing Club, men hamnade i kriminella kretsar och dömdes till fängelse för dråp. När serien börjar har han precis blivit utsläpp ur fängelset och försöker komma tillbaka till ett normalt liv.

Stefan Gödicke har tidigare medverkat i en rad teater- och tv-produktioner (bland annat Saltön och Lasermannen), men det var ändå inte självklart för honom att tacka jag till att medverka i Andra Avenyn.

-Jag var tvungen att fundera och prata med min familj. Eftersom jag kommer att synas mycket i tv-rutan kommer jag att bli en offentlig person. I dag är jag väldigt anonym. Men jag är trygg i vem jag är och jag väljer att gå in i den här produktionen eftersom den ger mig en chans att utvecklas som skådis.

Kommer synas mycket

Och det kommer att bli en höst då Stefan Gödicke kommer synas mycket i tv-rutan. Förutom Andra Avenyn medverkar han i dramatiseringen av Camilla Läckbergs två romaner Isprinsessan och Predikanten, och dessutom har han en roll i Peter Birros krönika Upp till kamp.

Men han känner ingen press på sig att Andra Avenyn måste bli en tittarsuccé.

-Jag är trygg i min yrkesroll och jag tycker att jag är jävligt bra. Har man press på sig och har ångest tror jag att man låser sig. Man måste ha roligt!

Tagit tjänstledigt

Det är många skådespelare som medverkar i Andra Avenyn eftersom handlingen kretsar kring hela fem familjer. En av de kvinnliga skådespelerskorna är Lena B. Nilsson. Hon har tagit tjänstledigt från Folkteatern i Göteborg för att spela rollen som Ulla Fagerlind.

-Ulla bor tillsammans med Rasmus (spelad av Bill Hugg, red. amn.) De har varit gifta i 20 år och har två fosterbarn. Ulla jobbar som rektor på Harry Brandelius-gymnasiet. Hon är en kvinna mitt i livet.

Medverkade i Svenska hjärtan

Det är inte första gången Lena B. Nilsson spelar i en dramaserie. För några år sedan medverkade hon i både Vita Lögner på TV 3 och i Svenska hjärtan på SVT. Så hon vet vad hon ger sig in i.

-Jag har inga problem med att det är högt inspelningstempo och att man i alla lägen inte kan ta om alla scener. Men jag känner att jag är i goda händer med ett team som har erfarenhet.

Peter Karlsson, SVT Text & webb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.