Arkivbild från tidigare polisinsats på Västerbron. Foto: Marc Femenia/TT

Två journalister fördes bort av polis vid klimataktion

Uppdaterad
Publicerad

En fotograf och en reporter bevakade under fredagen en planerad klimataktion på Västerbron i Stockholm när polisen letade igenom deras utrustning och förde bort dem i en polisbil, skriver Journalistförbundet.

De båda journalisterna har uppgivit att de förklarade för poliserna att de var på plats för att bevaka en tänkt klimataktion journalistiskt, men fick inget gehör och släpptes av norr om stan.

Polisen ska enligt journalisterna ha efterfrågat deras källor.

Ingen är misstänkt för brott

Polisen bekräftar att journalisterna avlägsnades från platsen.

– Elva personer har avlägsnats från en demonstration på en vägbana till olika platser i kommunen. Två av de här elva uppgav att de var journalister, men kunde inte styrka det genom t ex presslegitimation. Ingen är misstänkt för något brott, det är en brottsförebyggande åtgärd, säger Ola Österling, presstalesperson för polisen i Stockholm.

Har polisen sökt igenom utrustning eller efterfrågat källor?

– Jag kan inte ge fler svar, men vi har inte försökt röja källlskydd, det har vi inte gjort. Personer som ska in i polisens fordon skyddsvisiteras, men det är inte samma sak som att leta i journalisters väskor.

”Aldrig varit med om i västerländsk demokrati”

Jonas Gratzer var på plats för bildbyrån Getty images räkning och är en av journalisterna som fördes bort. Han säger att poliserna sa att de antog att han var på plats tillsammans med aktivisterna, trots att han sagt att han var journalist och erbjudit polisen att tala med hans redaktör.

– Sen började de fråga hur vi visste att det skulle hända något där och då sa jag att det är källskydd på de uppgifterna, att han inte får fråga om det, det är skyddat enligt grundlag, säger han till Kulturnyheterna.

Polisens förklaring, att han inte hade presslegitimation, ger han inte mycket för.

– Jag har varit med om sånt här förut, i Kina och Indien och Nordkorea, men aldrig i en västerländsk demokrati. Journalist är ingen skyddad titel och man behöver inte ha pressleg. De gjorde ett antagande på lösa grunder, säger Jonas Gratzer.

”Samhällsproblem”

Både Journalistförbundet och Reportrar utan gränser har fördömt polisens agerande. 

”Om polisens kunskap om journalistiskt arbete är så här låg har vi ett stort samhällsproblem. Det är polisens uppdrag att säkra att journalister kan utföra sitt uppdrag, inte hindra dem”, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.