Foto: Chris Pizzello/AP/TT & Claudio Bresciani/TT

Två juryledamöter har kopplingar till Metallica: ”Har inget med pengar att göra”

Uppdaterad
Publicerad
Den amerikanska hårdrocksgruppen Metallica är årets polarpristagare i den populärkulturella kategorin. Men det kan finnas en jävsituation i Polarpris-juryn – för två jurymedlemmar har direkt koppling till Metallica. Men juryns ordförande Alfons Karabuda ser inga problem med situationen.

Under onsdagen tillkännagavs att Metallica är en av årets polarpristagare. Det prestigefyllda musikpriset som delats ut sedan år 1992 ”för betydande insatser i musiken eller i musiklivet”. Ett pris där varje pristagare får motta en miljon kronor vardera i den populärkulturella respektive klassiska kategorin.

Men både Thomas Johansson, styrelseordförande för konsertarrangören Live Nations Europaavdelning, som ansvarar för Metallicas spelningar – och Martin Ingeström, VD för musikförlaget Universal Music Publishing, som förlägger Metallicas musik, är med i den jury som beslutar om vilken artist eller vilket band som tilldelas det årliga priset.

Karabuda: Ingen intressekonflikt

Alfons Karabuda, ordförande för Polarprisets prisnämnd, ser dock ingen intressekonflikt med att det finns två personer med direkt koppling till årets pristagare Metallica.

– Vi resonerar så att det förhoppningsvis alltid är några ledamöter som har koppling på ett eller annat sätt. Antingen genom att man har djup kunskap eller att man har nätverk som gör att man vet mer på något sätt om möjliga pristagare, och, säger han till Kulturnyheterna:

– Vår prisnämnd består av de som har ett stort musikaliskt bagage, stort nätverk och ska komma till prisnämnden med en subjektiv åsikt om vilka de tycker borde vara eller bli pristagare

”Har inget med pengar att göra”

Men är det inte skillnad på att tycka om ett band väldigt mycket – och att tjäna pengar på bandet?

– Jag ser det inte som att det här på något sätt har med pengar att göra. Vad jag vet så har Metallica sålt ut varje spelning sedan 1984 som Live Nation och andra har anordnat. Så att tjäna pengar på Metallica tror jag att man gör bättre genom att boka upp dem på spelningar, än att sitta i långa processer som vi gör i prisnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer