Ledamöterna anklagades för sexuella trakasserier då de arbetade som lärare på musikhögskolan. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: TT

Två ledamöter stängs av från Musikaliska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Två ledamöter i Kungliga Musikaliska Akademien stängs av tills vidare efter anklagelser om sexuella trakasserier och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Det kan dessutom bli aktuellt att utesluta de två ledamöterna.

”Kungl. Musikaliska akademiens styrelse har med bestörtning tagit del av vittnesmål i olika medier om sexuella övergrepp och trakasserier i svenskt musikliv och där ledamöter i akademien anklagats för att ha varit delaktiga”, skriver Akademien i ett pressmeddelande.

Det står även att en ledamot kan uteslutas om denne ”uppsåtligen och i väsentlig grad handlat emot akademiens intressen och/eller på annat sätt anses allvarligt ha skadat akademiens intressen”.

Ett beslut om uteslutning måste dock fattas av ledamöterna vid en akademisammankomst.

Det var i en dokumentär gjord av Sveriges radio P2 som det framkom att de båda männen anklagats för sexuella övergrepp och trakasserier när de var lärar på musikhögskolan. En av männen tvingades lämna sitt jobb efter en internutredning. Den andre avgick självmant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer