Tvisten om en svensk tiger är över

Publicerad

Den seglivade tvisten om vem som äger rättigheterna till bilden En svensk tiger är över. Försvarsmakten ska betala 700.000 kronor i skadestånd för att ha använt bilden utan tillstånd i 27 år.

Bertil Almqvists verk En svensk tiger uppmanade svenskarna att hålla tyst om försvarshemligheter under andra världskriget. Efter det har den utan tillstånd använts som symbol för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must).

Efter elva års tvist tvingas nu Försvarsmakten att betala 300.000 kronor var i skadestånd till konstnärens döttrar och 100.000 till Beredskapsmuseet i Helsingborg som fått överta upphovsrätten.

– Det känns jättebra att den långa kampen är över. Det hade kanske varit lättare att förhandla med ett privat företag och inte en jättestor myndighet. Det var mycket prestige från deras sida, säger Marie Andrée, juridiskt ombud för museet och döttrarna till TT.

– Vår uppgift är att värna om bildens historia, den ska inte användas som varumärke och i politiska sammanhang utan ses i sitt historiska sammanhang.

Andreas Sturesson på Musts säkerhetskontor säger att alla parter är nöjda.
– Det här är en fråga som stötts och blötts i många år och det har inte varit till gagn för någon.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer