Twilight-feber när trean får premiär

Uppdaterad
Publicerad

För sju år sedan skrev amerikanska Stephenie Meyer de första orden på det som skulle komma att bli ungdomsromanen Twilight (Om jag kunde drömma). När den kom ut hösten 2005 blev den början på en framgångssaga som kan jämföras med Harry Potter.

Den första boken om tonårstjejen Isabella ”Bella” Swan som förälskar sig i vampyren Edward Cullen har följts av tre till i samma serie, New Moon (När jag hör din röst), Eclipse (Ljudet av ditt hjärta) och Breaking Dawn (Så länge vi båda andas) plus den just utkomna, kortare berättelsen The Short Second Life of Bree Tanner (Bree Tanners andra liv), som knyter an till serien.

Två filmer efter böcker i serien, Twilight och New Moon, har hittills haft premiär och den 30 juni är det dags för den tredje, Eclipse.

Twilight

Intresset inför premiären trissas upp ytterligare genom att två av filmens huvudrollsinnehavare, Kristen Stewart (Bella) och Taylor Lautner (Jacob Black) kom till Stockholm i dag den 21 juni för att ge intervjuer och möta fans. Köerna ringlade när biljetterna till evenemanget släpptes.

15-årsgräns

Medan framför allt tonårstjejer älskar både böckerna och filmerna har många vuxna rynkat på näsan och menat att de borde ägna sig åt något annat. Författarinnan har beskyllts såväl för att använda ett svulstigt språk som för att sprida fördomar och sexism. I november förra året steg ett ramaskri bland svenska Twilight-fans när Statens biografbyrå beslöt att sätta 15-årsgräns på New Moon.

Som motivering angavs bland annat att filmen innhöll ”genomgående inslag av ångestfull stämning, ångestskrik, dödshot, våldsamma slagsmål”.

Kammarrätten sänkte sedan åldergränsen till elva år och fansen kunde andas ut.

Men alla vuxna fördömer inte Twilight-serien. Den har också lovordats för att den väcker läsintresse och för att den fyller ett behov av att fundera kring existentiella frågor. Breaking Dawn fick priset The Children's Book of the Year i Storbritannien förra året och hela bokserien vann Kid's Choice Award For Favorite Book i USA 2009.

I mars i år hade böckerna i Twilight-serien sålts i över 100 miljoner exemplar i närmare 50 länder och var översatta till minst 38 språk.

Vampyrtrend

Vampyrer tycks vara en trend på stark frammarsch inom såväl litteratur, film som tv. Tv-serien True Blood, som visas i SVT och Vampire Diaries, som visas i TV6, är bara två exempel på senare års vampyrframgångar.

True Blood baseras liksom Twilight-serien på böcker skrivna av en kvinna, Charlaine Harris. Hon har avslutat sin tionde book, som skulle bli den sista, men avslöjade förra året att hon skrivit kontrakt på tre till.

Konkurrens med Harry

På Facebook har största gruppen om Twilight i skrivande stund närmare 6,4 miljoner fans vilket överträffar största Harry Potter-gruppen flera gånger om. På nätet kan fansen rösta i olika forum om vilken serie som är hetast, Twilight eller Harry Potter.

Nu när Harry blivit äldre har konkurrensen hårdnat mellan de båda bok- och filmserierna, då de båda vänder sig till en publik i yngre tonåren. Men Twilight-böckerna har en bit kvar tills de når samma försäljningssiffror som Harry Potter, som 2008 var uppe i över 400 miljoner exemplar på 67 språk, enligt Bookseller.com.

Men även om de båda författarna J.K. Rowling och Stephenie Meyer har sagt sig ha skrivit sista kapitlet om sina respektive romanfigurer, är sagorna långtifrån över. Inte minst kommersiellt finns en del kvar att hämta.

Sista boken i Twilight-serien, Breaking Dawn, ska bli två filmer, där del ett får premiär november 2011 och del två året därpå. Sista Harry Potter-boken, Harry Potter and the Deathly Hollows (Harry Potter och dödsrelikerna) blir också två filmer där del ett får premiär i november i år och del två ska avsluta filmserien i juli 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Twilight

Mer i ämnet