Twitter förändrar sina regler. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Twitter ändrar sina regler – inför varningsetikett för politiker

Uppdaterad
Publicerad

Twitter har ändrat sina regler och inför en funktion som varnar när politiker och andra makthavare bryter mot plattformens regler. Det meddelade Twitter i ett blogginlägg under torsdagskvällen.

De nya reglerna gäller makthavare med ett verifierat konto och som har över 100.000 följare. Regeln innebär att publicerade inlägg som till exempel innehåller kränkande innehåll kommer märkas ut med en varningstext.

En varningstext som, enligt det blogginlägg där regelförändringen meddelades, kommer lyda: 

”Twitters regler när det gäller kränkande beteende gäller den här tweeten. Men, Twitter har bedömt att det kan vara i allmänhetens intresse att den här tweeten också i fortsättningen ska kunna läsas”.

Kallas för ”Trump rule”

Om Twitter ändå skulle anse att inlägget är så pass grovt att det över huvud taget inte platsar på Twitter kommer ägaren av kontot uppmanas att ta bort det.

Medier runt om i världen frågar sig nu hur denna förändring på Twitter kommer påverka USA:s president Donald Trump. Det med anledning av den kritik som upprepade gånger riktats mot presidenten på grund av dennes flitiga och omdebatterade twittrande. De nya reglerna har till och med i olika medier kommit att kallas för ”Trump rule” – ungefär Trumpregeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.