Twitter och Facebook stänger ner kinesiska konton

Uppdaterad
Publicerad

Kina använder sociala medier för att underminera proteströrelsens trovärdighet i Hongkong. Det är i alla fall vad Twitter och Facebook misstänker. Därför har konton nu blockerats på bägge sociala medierna.

Twitter har raderat 936 konton som enligt dem använts för att splittra och skapa politisk osämja i Hongkong. Facebook har stängt ner sju sidor, tre grupper och fem konton. Det rapporterar brittiska BBC.

Kopplade till kinesiska regeringen

Enligt Facebooks cybersäkerhetschef, Nathaniel Gleicher, handlade informationen på de borttagna kontona, grupperna och sidorna ofta om de pågående protesterna i Hongkong. Protesterna har pågått sedan i mars och de riktar sig mot ett regeringsförslag som skulle möjliggöra utlämning från Hongkong till Kina.

– Även om personerna bakom kontona försökte dölja sina identiteter så visade vår utredning att de var nära kopplade till individer som förknippas med den kinesiska regeringen, säger Nathaniel Gleicher till BBC.

Stora kluster av konton

Utöver de 936 konton som Twitter har stängt ner så uppger de att de ”skjutit upp” cirka 200 000 konton innan de blivit aktiva. I ett uttalande uppger Twitter att de i sin utredning hittat starka bevis för att kontona är en ”statskoordinerad operation”.

– Vi identifierade stora kluster av konton som betedde sig på ett koordinerat sätt för att förstärka budskap relaterade till Hongkong-protesterna, skriver Twitter i sitt uttalande.

”Helt rimligt”

Geng Shuang, talesman för kinesiska utrikesministeriet, svarade Twitter och Facebook under tisdagen och menade att kinesiska regeringen inte gjort något fel.

– Jag tycker att det är helt rimligt att kinesiska medier använder sociala medie-plattformar utomlands för att förklara Kinas politik från ett kinesiskt perspektiv för allmänheten, säger Geng Shuang enligt New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.