Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) Foto: Claudio Bresciani/TT

Ulf Kristersson (M) kunde inte svara på frågor om partikamratens största reform

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan pågår kulturkonventet Folk och kultur. Under konventets första dag deltog Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i en utfrågning. Och visade sig vara överraskande okunnig om svensk kulturpolitik.

Den nye partiledarens första möte med med den kulturpolitiska debatten: Under Folk och Kultur på onsdagen stod Ulf Kristersson (M) på scenen för att svara på frågor.

Under det drygt kvartslånga samtalet fick Kristersson frågor om kulturens betydelse och kulturpolitikens syfte. Han delade bland annat med sig av sin egen erfarenhet av en uppväxt i en mindre stad. Och gav exempel på kulturlivet från uppväxten i Strängnäs – dominerad av kyrkomusik – det i jämförelse med rockens Eskilstuna, enligt honom själv.

Kulturpolitiskt osäker

Men det var frågan om kultursamverkansmodellen som blottade partiledarens kunskaper i svensk kulturpolitik.

Samverkansmodellen – den största kulturpolitiska reform hans partikamrat Lena Adelsohn Liljerot genomfört under sin tid som kulturminister – innebär att Sveriges landsting och regioner istället för staten avgör vilka som ska få kulturstöd. Men partiledaren visste inte vad det var.

– Nej den känner jag inte till, svarade han på frågan.

Det till moderatorns förvåning som skojade om att han ju då fick lov att kliva av scenen med tanke på att han i stunden befann sig på just ett kulturpolitiskt konvent. Kristersson vidhöll sin ståndpunkt och hänvisade till den moderate kulturpolitiskt ansvarige i riksdagen.

– Det är därför jag har så utomordentliga företrädare som har ansvar för respektive område i riksdagen. Han kan ge dig alla de svaren som jag inte kan ge, fortsatte han.

”Absolut inte insatt”

Kulturnyheternas kulturpolitiska kommentator, Per Andersson, beskriver Ulf Kristerssons medverkan i seminariet under onsdagen som ”en dålig dejt”.

– De hade verkligen svårt att hålla samtalet igång. Ulf Kristersson är absolut inte insatt i kulturpolitik och det framgick med all tydlighet, säger han.

– Samverkansmodellen är en byråkratisk grej och den angår inte allmänheten så mycket, men det är den stora kulturpolitiska reformen som hans partikamrat Lena Adelsohn Liljerot genomförde när hon var kulturminitser.

Varför kom han dit då?

– Det är alltid svårt att veta varför politiker gör som de gör. Men det är möjligt att det är smart och framåt av en partiledare att vilja visa sig på Alice Bah Kuhnkes hemmaarena. Det är möjligt att han trodde att det var lättare än vad det är att prata om kulturpolitik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer