Ulrik Munther om mördarrollen

Uppdaterad
Publicerad

Snart åker han till filmfestivalen i Cannes med filmen ”Efterskalv” där han debuterar som skådespelare. Samtidigt är han aktuell med nytt album. Dubbelaktuella Ulrik Munther gästade SVT:s Gomorron för att prata om ett nytt kapitel i hans karriär.

I dag inleds filmfestivalen i Cannes och ett av de svenska bidragen som premiärvisas är Magnus von Horns debutfilm ”Efterskalv” som också är artisten Ulrik Munthers debut som skådespelare. Munther spelar John, en 17-årig småstadsbo som återvänder hem efter att ha avtjänat sitt straff för dråp. Det var mörkret och vinkeln i berättelsen som fångade Munthers intresse.

– Historien börjar någonstans där han kommer ut från ungdomsanstalten och ska tillbaka till sitt liv, till samhället och till orten där han kommer ifrån. Det är ju en resa i sig. Många filmer och historier handlar om själva brottet och den här handlar om vad som händer sedan. Man får se det ganska mycket utifrån. Jag vet inte om man egentligen gillar John utan man får verkligen se det utifrån, säger Ulrik Munther i SVT Gomorron.

Filmfestivalen i Cannes 2015

Bodde på bondgård

Det var filmens producent som fick upp ögonen för Munther och skickade ett mejl med förslag om ett möte för provspelning. Efter att Ulrik Munther läst manuset var det ingen tvekan om att han ville prova på en skådespelarkarriär, men det krävde mer förarbete än han kunde ana.

– Det var jättemycket förberedelser. Jag fick bo på en bondgård en månad innan inspelningen, dels för att lära mig några maskiner och även för att komma bort från verkligheten och komma in i en annan roll. Det var skitkul. Det var inget som jag hade förväntat mig att få göra eller tänkt tanken att få göra. Det var kul att få sätta sig in i ett helt nytt liv.

Brytpunkt

I filmen får han visa en ny sida av sig själv samtidigt som han också visar upp ett nytt musikaliskt jag på sitt nya album där han gått över till att sjunga på svenska, med texter skrivna av artisten och författaren Jonas Gardell.

– Det är väl ett litet bryt och det är lite det jag behöver nu.

Se hela intervjun och Ulrik Munthers framförande av albumets titelspår ”Allt jag ville säga” i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2015

Mer i ämnet