Ulrika Milles om valet av Jayne Svenungsson som ny akademieledamot Foto: TT/SVT

Ulrika Milles: ”Ett otroligt intressant val”

Teologen och kulturjournalisten Jayne Svenungsson tar plats i Svenska Akademien på stol nummer nio.
– Akademien har gjort ett otroligt intressant val med en person som vi behöver just nu i det politiska läget säger, kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles.

Professor i systematisk teologi vid Lunds universitet och en internationellt verksam forskare. Men även kulturjournalist, återkommande skribent på Svenska dagbladets fördjupande essäsida: Under strecket. 

Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles beskriver valet av Jayne Svenungsson som mycket intressant.

– Hon skrivit otroligt intressanta texter i Svenska dagbladet, det är så jag har mött henne. Och sen att hon är teolog, och jag skulle säga att hon är en postmodern teolog. Jag får känslan av att akademien gjort ett otroligt intressant val med en person som vi behöver just nu i det politiska läget, säger Ulrika Milles och fortsätter:

– Religion är så otroligt viktig i den politiska diskussionen. Den är inte bara en gammal rest utan också något som talar till oss. Vi är inte bara rationella. Det behövs myter och symboler och något som talar till oss som mer än rationella djur.

LÄS MER: Ny ledamot i Svenska akademien

Jayne Svenungsson efterträder författaren Torgny Lindgren på stol nummer nio. En person vars författarskap många gånger förankrades i just religion och trons närvaro. Något som, enligt Ulrika Milles, gör Jayne Svenungsson till ett mycket bra val.

– Han hade det religiösa språket starkt närvarande i sitt författarskap och då kommer hon som har intressen besläktade med hans – men gör det på ett annat sätt, säger hon.

”Definitivt en föryngring”

Hon är nu också den andra sjuttiotalisten invald i Akademien. Först ut var var den ett år äldre Sara Stridsberg som år 2016 efterträdde författaren och översättaren Gunnel Vallquist på stol nummer 13. Något som nu väcker frågan kring om det är ett moderniseringsarbete av Akademin som pågår.

– Det är definitivt en föryngring av Akademien som sker. Jayne Svenungsson är dessutom väldigt framstående, och det var roligt att de valde en kvinna till. Det var verkligen av nöden.

– Men det är även det vi verkligen behöver om man tänker att Akademien ska betyda något i offentligheten och i det offentliga samtalet. Där känner jag: ”Det här är verkligen precis en sådan person som kommer kunna få oss att bli klokare”, säger Ulrika Milles.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer