Foto: Privat

”Unga författare osynliggörs i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges unga författare och översättare, SUFÖ, har bildats för att arbeta för att förbättra villkoren för unga i den litterära sfären.

Elin Bengtsson blir ordförande för det nya fackliga nätverket, Sveriges unga författare och översättare, SUFÖ.

Hur samarbetet med Författarförbundet ska se ut är inte klart än. Men ungdomsfacket har fått en mindre budget från förbundet och ska ha en tillfällig ledamot i deras styrelse.

Varför behövs SUFÖ?

– Vi kontaktade Författarförbundet efter att vi träffats och diskuterat erfarenheter. Vi kände att vi var i behov av en kollektiv röst. Medelåldern i Författarförbundet är hög, 68 år. Bara 0,7 procent är under 30 år. Vi som är unga upplever därför att vi utestängs från dem som sitter på resurserna, säger Elin Bengtsson.

Vad finns det för svårigheter med att vara ung i bokbranschen i dag?

– Situationen för kulturarbetare blir överlag svårare. Inte minst i och med de ekonomiska villkoren. Men ofta tas inte unga på allvar, de har en annan status och synliggörs inte. Tittar man till exempel på recensioner finns det ofta en farbroderlig ton och det handlar inte om författaren i sig, utan om vad denne är på väg att bli.

Ni ska ”verka för att utvidga och förändra den traditionella bilden av författarskap och författare”. Vad menar ni med det?

– Det finns en stereotyp bild av författaren som en vit, medelålders, heterosexuell man som sitter och skriver i sin ensamhet. Men vi menar att det ser annorlunda ut i verkligheten. Det finns en uppsjö av olika typer av författare. I dag är det till exempel många som jobbar med litteraturaktivism och nättidskrifter. Vi vill vidga författarbegreppet.

Vad är det första ni kommer att göra?

– Före augusti kommer vi att lämna ett diskussionsunderlag om förbundets invalskriterier. Det har tidigare funnits ett tvåbokskrav, men i dag är ju många litterärt verksamma på andra sätt än direkt med böcker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.