Unga Klara: ”Stöden är helt avgörande för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och ungdomsteatern Unga Klara är en av de statliga kulturverksamheter som får ett riktat krisstöd av regeringen, något som meddelades av kulturminister Amanda Lind (MP) under torsdagsmorgonen.

– Det här är andra gången vi får den här typen av stöd. Det är helt avgörande för oss, säger Stefan Hansen, Unga Klaras vd.

Unga Klara har precis som de flesta andra statliga kulturverksamheter lagt om till ett digitalt utbud under pandemin. Men till hösten planerar teatern två föreställningar som ska åka på fysisk turné runt om i landet.

– Ska vi vara beredda att möta vår publik i höst på våra två scener här i Stockholm och på turné runt om i landet behöver vi trygghet för att kunna planera, säger Stefan Hansen.

Kulturminister Amanda Lind meddelade under en pressträff på torsdagen 1 april att några utvalda statliga kulturverksamheter ska få dela på ett krisstöd på 125 miljoner kronor. Unga Klara är en av dem, Skansen, Vasamuseet och Nordiska museet är andra. De vet ännu inte hur de 125 miljonerna kommer att fördelas.

Andra omgången krisstöd

Unga Klara har mottagit den här typen av krisstöd en gång innan, under 2020, och menar att det är avgörande för att verksamheten ska kunna fortsätta.

– Vi vill inte ha en situation till hösten där barn och unga inte får möta konst, säger Stefan Hansen.

Regeringen föreslår också ett nytt evenemangsstöd på 3 miljarder kronor till arrangörer av evenemang som planeras till juli-december 2021, men det tror inte Stefan Hansen att Unga Klara kommer att kunna ta del av som läget ser ut nu.

– Eftersom gränsen på max åtta personer i publiken gäller finns det inget regelrätt förbud mot att arrangera den typen av evenemang som vi gör, och då kan inte teatrarna söka, vilket en remiss från branschorganisationen Svensk scenkonst har påtalat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.