Inspelning av radioteatern ”Den gyllene drakens stad” från 1951. Till höger: Lina-lea Zimmermann, producent för Unga Turs radioteater anno 2013. Foto: SVT/Jonas Jörneberg

Unga Tur vill leka med radioteatern

Uppdaterad
Publicerad

Friteatergruppen Unga Tur lanserar ”Sveriges första fria radioteater”. Först ut blir Bulgakovs klassiker ”Mästaren och Margarita”.

Den första svenska radioteatern (en bearbetad version av Brita von Horns pjäs ”Kungens amour”) hade premiär i P1 år 1925.

Sedan dess har konstformen varit ständigt vid liv, men få fria teatrar och kulturinstitutioner har vågat sig på den.

– Vi vet att det fanns en frigrupp på 70-talet som gjorde något liknande, men annars är det i stort sett bara Sveriges Radio som gör radioteater i Sverige, säger Lina-lea Zimmermann, verksamhetsledare för Unga Tur och producent för vad de själva kallar ”Sveriges första fria radioteater”.

”Vad händer om vi står på händer?”

Som friteatergrupp hoppas Unga Tur kunna frångå och omdefiniera den traditionella formen, genom att leka och experimentera vid inspelningen:

– Vad händer om vi läser in våra repliker när vi står på händer? Det är spännande att leka med hur man skapar tydlighet när vissa sinnen är avskärmade. Sveriges Radio har redan gjort den resan och gör skitbra grejer. Men eftersom all radioteater kommer därifrån blir det lätt som att deras sätt alltid är det rätta. Vi vill hitta vårt eget sätt, säger Lina-lea Zimmermann.

Först ut: ”Mästaren och Margarita”

Just nu pågår inspelning och redigering av teatergruppens första projekt – dramatiseringen av Michail Bulgakovs klassiska roman ”Mästaren och Margarita”, som också sätts upp på Dramaten i Stockholm under våren.

Det första avsnittet förväntas släppas mellan slutet av februari och början av mars.

I framtiden vill Lina-lea Zimmermann att Unga Turs radioteater ska kunna erbjuda både klassiker och helt nyskrivna föreställningar.

Ett demokratiskt medium

Genom att satsa på digitala kanaler hoppas den Stockholmsbaserade teatergruppen dessutom att nå utanför sin redan befintliga publik:

– Radiomediet har fantastiska demokratimöjligheter; det är gratis och går att lyssna på i stort sett var som helst. Vi hoppas kunna locka en ny publik, säger Lina-lea Zimmermann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.