Frida Hyvönen. Foto: TT/Janerik HenrikssonVisa alla (4)
Visa alla (4)

Grammisgalan 2017: Här är alla vinnarna

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen prisades årets främsta musikinsatser, när Grammisgalan gick av stapeln på konserthuset i Stockholm. Zara Larsson blev årets artist, Kents avsked ”Då som nu för alltid” tog hem årets album och Frida Hyvönen prisades dubbelt som både årets kompositör och årets textförfattare.

Musikåret 2016 tycks vara präglat av tung konkurrens. Under tisdagkvällens Grammisgala prisades en lång rad artister för sina insatser, men ingen dominerade galan med fler än två priser. Bland de dubbla pristagarna finns förutom Frida Hyvönen även Kent och Laleh – som prisades som årets pop och årets producent.

Kent, som i våras tillkännagav att de lägger ner som band, tilldelades pris för Årets album och Årets rock för sin sista skiva ”Då som nu för alltid”.

– Jag skulle bara vilja passa på att tacka mina kamrater i orkestern, utan dem så hade jag inte haft det här livet och jag hade nog inte varit så lycklig som jag är. Och det man kan säga är att om vi klarar av att göra den här grejen så klarar vem som helst det, sa Jocke Berg.

Har gjort sönder några statyetter

Med fem nomineringar hade Kent störst chans av alla årets artister till storslam. Bandet, som gjorde sin sista konsert i december förra året, syntes för troligen sista gången på en scen tillsammans.

– För 27 år sen fick vi första priset och jag tror att vi har hunnit tacka typ alla i hela branschen. Hade vi fått barn då så hade vi varit farfar och morfar nu, så länge sen var det. Jag lämnar över nu till Jocke, för första gången i Kent-historien så har han förberett tal, inledde Sami Sirviö.

Jocke Berg fortsatte:

– Vi står här nu för sista gången. Det är väldigt märkligt. Det har varit ett extremt märkligt år. Vi har gjort en resa där vi gjort slut med varandra 27 gånger. Det innebär också att vi har många kvar att tacka. De fantastiska människor som vi jobbat med. Som fått oss att låta bättre, spela bättre, se bättre ut. Vi vill tacka alla som kommit på konserterna och lyssnat på vår musik. Vi är skyldiga er vårt liv. Jag lovar dyrt o heligt att inte tappa bort eller ta sönder den här statyetten, för det har vi gjort med några stycken.

Foto: TT

Zara Larsson blev Årets artist

Freddie Wadling fick en Grammis för Årets folkmusik/sing songwriter postumt och priset för Årets artist tilldelades Zara Larsson.

– Tack så mycket. Jag är så himla glad att det blev min dag idag, för jag har precis tagit av min tandställning. Jag vill också tacka min vän som spydde i taxin på väg hit, kanske var han sjuk, kanske var det för att förfesten började vid 12. Tack till min familj och alla mina kompisar.

Frida Hyvönen kammade hem två priser: Årets kompositör och Årets textförfattare.

– Det finns ingen att tacka. Jag har skrivit hela skiten själv!, sa hon i sitt tacktal.

Priset för Årets låt gick till Frans med förra årets vinnarlåt i Melodifestivalen, ”If I were Sorry”.

– Jag kan knappt beskriva det. För drygt ett år sedan släppte vi den här låten och det har varit helt fantastiskt, sa han.

Läs mer: Zara Larsson: Jag borde vinna

Även Laleh prisades dubbelt som Årets producent och Årets pop. Genom en videohälsning tackade hon sitt team, eftersom ”ensam aldrig är stark”, och uppmuntrande till fortsatt musikaliskt komponerande. Om producentpriset sa hon:

– Det är ett prestigefyllt pris. Alla vi som är i branschen vet hur viktigt det är, och vilken respekt producenten har. Det här visar att det går att göra konkurrenskraftig musik med heder och med kärlek till musik. Målet är en jämlik och inspirerande bransch. Det här var det jag hade hoppats på.

Den svenske regissören Johan Renck prisades för musikvideon till David Bowies ”Lazarus”. Priset för Årets hiphop/soul gick till Cherrie för albumet ”Sherihan” och Sammy och Johnny Bennet fick priset Årets Nykomling.

Sammy och Johnny Bennet

Årets elektro/dans gick till Kornél Kovács. Åtets barnalbum gick till Emma Nordenstam för ”Emma Nordenstams bästa barnlåtar”. Årets klassiska gick till smått krisdrabbade Västerås Sinfonietta, Årets jazz till och Årets metall till flerfaldigt internationellt prisbelönade Ghost. Skivbolagskvinnan och chefen för Polarpriset, Marie Ledin, tilldelades Grammisgalans hederspris.

Årets album: Kent – ”Då som nu för alltid”

Årets artist: Zara Larsson

Årets barnalbum: Emma Nordenstam – ”Emma Nordenstams bästa barnlåtar”

Årets dansband: Sannex – ”Din sida sängen”

Årets elektro/dans: Kornél Kovács – ”The Bells”

Årets folkmusik/singer-songwriter: Freddie Wadling – ”Efter regnet”

Årets hederspris
: Magnus Uggla

Årets hiphop/soul: Cherrie – ”Sherihan”

Årets hårdrock/metall: Ghost – ”Popestar”

Årets jazz: Tonbruket – ”Forevergreens”

Årets klassiska: Västerås Sinfonietta/HSO/Fredrik Burstedt – Mats Larsson Gothe: Symphony No. 2

Årets kompositör: Frida Hyvönen – ”Kvinnor och barn”

Årets låt: Frans – ”If I Were Sorry”

Årets musikvideo: Johan Renck – David Bowie – ”Lazarus”

Årets nykomling: Sammy & Johnny Bennett – ”Hundra80”

Årets pop: Laleh – ”Kristaller”

Årets producent: Laleh Pourkarim

Årets rock: Kent – ”Då som nu för alltid”

Årets textförfattare: Frida Hyvönen – ”Kvinnor och barn”

Årets specialpris: Marie Ledin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grammisgalan 2017

Mer i ämnet