• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Mauricio Rojas och Lars Leijonborg 2006. Foto: Claudio Bresciani / TT

Chiles svenske kulturminister avgår

Uppdaterad
Publicerad

Den chilensk-svenske politikern Mauricio Rojas utsågs till kulturminister i Chile i slutet av förra veckan, men efter kritik för uttalanden Rojas gjort om ett diktaturmuseum avgår han.

I en intervju från 2016 med tv-kanalen CNN säger den tidigare folkpartistiske politikern Mauricio Rojas att Chiles minnesmuseum för diktaturens offer i huvudstaden Santiago är vänsterpräglat och ger en falsk bild av Chiles historia, skriver Sveriges Radios Kulturnytt.

Rojas har även skrivit en bok, utkommen 2015, där han kritiserar museet, som uppmärksammar och belyser ”de brott mot mänskliga rättigheter som begåtts av den chilenska staten mellan 1973 och 1990”, enligt museets hemsida.

Rojas ska även ha kallat museet ett ”montage som hindrar besökaren från reflektera” och att det utnyttjar en nationell tragedi.

”Tänker annorlunda”

1973 störtades den socialistiska presidenten Salvador Allende under en militärkupp ledd av Augusto Pinochet, som styrde Chile som en diktatur fram till 1989. Militären inledde en jakt på Allendes anhängare och tiotusentals chilenare flydde landet.

Rojas har understrukit, bland annat via sitt Twitter-konto att han inte tänker likadant nu som han gjorde 2015 och 2016 och att han aldrig har rättfärdigat eller förnekat de brott mot mänskliga rättigheter som begicks under militärdiktaturen.

Under helgen skrev tidningen La Tercera om Rojas tidigare uttalanden om museet och på måndagen, efter bara ett par dagar på posten, meddelar han sin avgång.

Presidenten uttalar sig

Timmar senare uttalade sig Chiles president om Mauricio Rojas och säger att han accepterar kulturministerns avgång.

– Vi delar inte hans åsikter eller uttalande angående museets uppdrag eller mening, sade president Sebastián Piñera under måndagsvällen.

Mauricio Rojas var Folkpartiets (nu Liberalerna) talesperson i integrationsfrågor och satt i riksdagen som ordinarie ledamot mellan 2002 och 2006. Rojas avgick som talesperson 2006 tre dagar innan partiet skulle offentliggöra sin ministerlista. Han satt som reserv i riksdagen fram till 2008.

Rojas gjorde sig känd för att ha en hårdför linje gentemot invandrare i Sverige och gjorde sig på grund av sin retorik ovän med bland andra partiets ungdomsförbund, som 2006 krävde hans avgång.

2010 gav tankesmedjan Timbro ut boken Frihetens flämtande flamma av Mauricio Rojas om Mario Vargas Llosa, liberal skribent och Nobelpristagare i litteratur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.