Sara Danius och Per Wästberg. Foto: TT

Uppgifter till SVT: Möjlig förtroendeomröstning om Sara Danius under torsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Akademiledamöterna kan komma att hålla en förtroendeomröstning om ständiga sekreteraren Sara Danius under torsdagen. Det uppger akademiledamoten Per Wästberg för SVT.

Onsdagskvällens utdelning av Nordiska priset till författaren Agneta Pleijel blev Svenska Akademiens första offentliga sammankomst sedan krisen eskalerade i fredags då tre ledamöter förklarade att de lämnar Akademien.

Det var under denna prisceremoni som akademiledamoten Per Wästberg sade till SVT att det kan komma att genomföras en omröstning angående förtroendet för Sara Danius. Denna förtroendeomröstning skulle i så fall äga rum under torsdagens sammanträde.

Engdahl: Spännande och oförutsägbart

– Morgondagens sammanträde blir spännande, men helt oförutsägbart, säger akademiledamoten och före detta ständige sekreteraren Horace Engdahl till SVT.

Till SVT svarade Akademieledamoten Sture Allén tidigare under kvällen att han hyser fortsatt förtroende för Sara Danius.

Utanför Börshuset på onsdagskvällen ställde SVT frågan till Akademiens ständige sekreterare Sara Danuis om vad hon tycker om den eventuella förtroendeomröstningen imorgon. Hon avböjde då att kommentera.

I en tidigare version av den här texten stod det att det finns planer på en förtroendeomröstning. Det ledamoten Pär Wästberg har sagt till SVT är att det kan bli en förtroendeomröstning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet