Festivalchefen Dieter Kosslick (tredje från vänster) tar emot filmfestivalens jurymedlemmar Foto: Fabrizio Bensch

#Nobodysdoll vill motverka patriarkala strukturer på Berlins röda matta

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska skådespelaren Anna Brüggemann har inför Berlins Filmfestival lanserat hashtagen #nobodysdoll – ingens docka – som uppmanar kvinnliga skådespelare att skippa tajta kläder och högklackat till röda mattan.

Berlins filmfestival rullar igång under torsdagen. Och med det ingår för filmeliten det sedvanliga spatserande på röda mattor inför världspress. En matta som för inför galans öppnande i ett upprop med 21 tusen underskrifter föreslogs vara svart, skriver Reuters. Det för att symbolisera kampanjen mot sexuella trakasserier i branschen: #metoo och #timesup.

Något som dock festivalledningen valde att inte anta med argumentet att de vill uppmärksamma branschens problematik genom event snarare än ”symbolisk politik”, enligt festivalchefen Dieter Kosslick.

Protest mot strukturer

Men en annan protest som kommer ta vid på just Berlins röda mattor och galahändelser har däremot uppstått. En protest mot de patriarkala strukturer som galasäsongen ofta innebär i klädväg för i huvudsak kvinnor. 

Under hashtagen #nobodysdoll – ingens docka – har nämligen tyska skådespelaren Anna Brüggemann lanserat ett upprop med syfte inspirera kvinnor till att bära vad de vill snarare än det som efterfrågas utifrån könsrollen.

– Röda mattan är som en återblick till 1950-talet, och, säger hon till The Guardian:

– Kvinnor förutsätts att klämma in sig i tajta, urringade klänningar och trippa omkring på höga klackar för att betjäna en blick från som dömer huruvida de är marknadsmässiga eller ej.

Mötts av stort gensvar

Hashtagen har enligt skådespelaren mötts av stor respons från filmvärlden. Drygt 70 prominenta skådespelare och regissörer har skrivit under uppropet, och hon hoppas nu att det ska sprida sig till andra filmfestivaler som Oscarsgalan i mars och Cannes i maj.

– När #metoo kom och alla Hollywood skådespelare sa att ”det är dags för lika rättigheter och vi borde alla vara feminister”, tänkte jag att jämlikhet börjar när vi kvinnor slutar tänka på våra kroppar som något vi måste förbättra, säger Anna Brüggemann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.