Värmdö kommun planerar att konkurrensutsätta eller avveckla Gustavbergs konsthall. Foto: Gustavbergs konsthall

Upprop för att rädda Gustavsbergs konsthall

Uppdaterad
Publicerad

Värmdö kommun vill privatisera Gustavsbergs konsthall. Nu har flera konstföreningar och museichefer skrivit under ett upprop som vill få kommunen att tänka om.

I Värmdö kommuns senaste budgetförslag kan Gustavsbergs konsthall konkurrensutsättas eller avvecklas.

Det har fått bland annat konstföreningar, museichefer och professorer på konstskolor att skriva under ett upprop som riktar sig till Värmdö kommunstyrelse.

Som Sveriges och Nordens enda konsthall som specialiserar sig på samtida konsthantverk är Gustavbergs konsthall av nationell och internationell betydelse, skriver de i uppropet.

– I vårt budgetförslag vill vi i första hand konkurrensutsätta konsthallen. I andra hand avveckla. Det är en fantastiskt verksamhet, men vi anser att en verksamhet som bygger på affärsmässiga grunder inte kan bekostas med tre miljoner årligen från vår välfärdsbudget, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö kommun.

”Fantastiskt att många är engagerade”

Att konsthallen konkurrensutsätts innebär att den skulle drivas i privat regi, istället för kommunal. Tidigare drevs konsthallen på det viset, men 2015 tog kommunen över.

Vad tycker du om att det har skapats ett upprop för att rädda konsthallen?

- Det är fantastiskt att så många är engagerade i frågan. Med det stora engagemanget är jag övertygad om att det finns krafter som kan utveckla konsthallen i fristående regi och det är de mer än välkomna till att göra, säger Deshira Flankör.

Om ingen privat aktör tar över så ska konsthallen avvecklas. På onsdag ska kommunstyrelsen rösta om förslaget. Budgetförslaget röstas i kommunfullmäktige den 11 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.