Sara Sommerfeld med skådespelarna på scenen under läsningen av de anonyma vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier på Södra teaterns scen på söndagen. Foto: TT

Uppropet Tystnadtagning tar plats på scen

Uppdaterad
Publicerad

804 kvinnliga skådespelare står nu bakom uppropet #tystnadtagning där man vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier inom teater- och filmvärlden. Den 19 och 20 november tar de plats på scener runt om i Sverige för att läsa upp sina vittnesmål.

– På premiärfesten får jag av föreställningens regissör, en respekterad teaterman som jag har haft ett bra samarbete med under repetitionerna, höra att jag är bra, men att jag skulle behöva bli knullad på riktigt av två män samtidigt.

Det är ett av alla de vittnesmål som lästes upp på Södra teaterns scen.

I publiken satt makthavare och celebriteter från kulturvärlden. Kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) var där, samt drottning Silvia och Kronprinsessan Victoria.

Entré på svarta mattan

Skådespelarna gjorde entré på den svarta matta som lagts ut för kvällen. De ställde upp sig för fotografering, men de ville inte göra några intervjuer innan läsningen då de vill tala med en röst.

Vittnesmålen lästes inte upp av den skådespelare som upplevt dem, utan de läste anonymiserade berättelser från sina kollegor. Och det var många vittnesmål, kvinnorna var så många som 70 stycken på scenen åt gången.

– Den manliga skådespelaren i kulissen, där vi stod och väntade på entré, viskade till mig: ”Hade det här varit för några år sedan hade jag satt på dig nu, jag har varit sexmissbrukare”.

Så lyder ett annat av dessa vittnesmål.

”Hoppas på att det här är slutet på någonting”

På plats i publiken var även regissören och dramatikern Suzanne Osten.

– Jag tror att vi får se saker som kommer göra oss illa berörda, sa regissör Suzanne Osten innan läsningen, men hon sa även att hon känner sig hoppfull inför framtiden.   

– Vi kan väl på ett romantiskt sätt hoppas på att det här är slutet på någonting.

Eva Röse med flera skådespelare anländer till läsningen av skådespelaruppropet. Foto: TT

Publicerade manifest

Kvinnorna bakom uppropet Tystnadtagning publicerade i samband med söndagskvällens vittnesmål ett manifest. Kvinnorna kräver bland annat att de med maktpositioner i branschen börjar ta sitt ansvar, och att övergrepp måste få konsekvenser.

”Sluta anställa, skydda och tjäna pengar på förövare”, skriver skådespelarna och de kräver nolltolerans.

”Bevisade sexuella övergrepp eller våldsutspel ska ge konsekvenser i form av uppsägning.”, står det i manifestet.

Efter vittnesmålen talade en märkbart rörd Alice Bah Kuhnke.

– Tack för att ingen längre kan säga att den inget vet, sa Kulturministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppropet Tystnad tagning

Mer i ämnet