• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Kritik mot Etnografiska museets beskrivningar av urfolk

Publicerad

Designern Amanda Calbucura Marklund har rötter från Sapmi och mapuchefolket i södra Chile, och hämtar inspiration till sina verk på bland annat Etnografiska museet i Stockholm. Men hon är kritisk till det inte finns tillräcklig information om varifrån – och från vilken urfolksgrupp – vissa föremål kommer.

Amanda Calbucura Marklund är virkdesigner och skapar bland annat traditionella mönster med inspiration från sina förmödrar, som också handarbetat med det textila.

Etnografiska museet har flera objekt som hon inspireras av, men hon kritiserar att museet i många fall bara skriver ut den koloniala berättelsen kring föremålen.

– För mig som urfolksdesigner är Etnografiska museet en spännande plats att vara på. Men det rör också upp känslor och se hur föremålen – som har en direkt anknytning till mig och mitt ursprung – faktiskt behandlas, säger Amanda Calbucura Marklund. 

”Det är sårande”

Bland annat skriver de att mapuchefolkets föremål kommer från ”araukaner” som är de spanska kolonisatörernas benämning, vilket Amanda Calbucura Marklund menar är upprörande.

– Det är ju sårande att benämnas med namn som upprätthåller de koloniala strukturerna mot oss än idag. Jag tycker att föremålen förtjänar att beskrivas med den kraft som de faktiskt har. 

Håller med kritiken

Anna Lundström, tillförordnad avdelningschef för innehåll och lärande på Världskulturmuseerna, skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att när det gäller benämningar så är det inte alltid entydigt – men att de håller med kritiken och att ”ett genomgripande dekoloniseringsarbete pågår”.

Förändringsarbetet sker i dialog med representanter för de urfolk som finns representerade i samlingarna och utställningarna. Det är ett arbete som tar tid då det sker genom gedigen forskning, menar museet.

”Vi behöver hitta sätt ge inblickar i detta arbete på ett pedagogiskt sätt, som ger fördjupande kunskap i stället för att förenkla eller banalisera och berätta om den forskning vi bedriver. Inte sällan kopplas dessa frågor till repatrieringsärenden och till vår fortlöpande proveniensforskning.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.