Långt innan J.K Rowling skrev in Hogwarts i historien fanns en annan skola för unga magiker. På ön Roke börjar den unge Geds resa.
Sagan om Övärlden är med sina sex böcker kanske Ursula K. Le Guins mest kända romansvit. Böcker där ett skärgårdsliknande jordklot tecknas fram, där naturens yttringar och språkets makt som delvis källa till magi tillåts ta främsta plats.
– Hennes berättelser stimulerar både intellektuellt och känslomässigt och det är ganska få författare som lyckas med det lika bra som hon, säger författaren Sara Bergmark Elfgren till Kulturnyheterna.
Drakar, identitet, varelser, mänsklighet. Det finns en ständigt närvarande värme i Le Guins språk, kanske på grund av en nästan taktil kärlek och omtanke som hon skriver in i böckernas huvudkaraktärer.
Men också rent bildligt.
När Arha – med det sanna namnet Tenar – i den andra boken Gravkamrarna i Atuan famlar i kompakt mörker – både bokstavligt (på grund av sagda gravkammare) och rent själsligt (Hur tar en makten över sitt liv?) – är det ett varmt lysande sken från en fackla som är början till hennes resa ut.
– Ursula K. Le Guin undersökte alla plan i livet: från det existentiella, det politiska och det individuella. Och samtidigt skapade hon fantastiskt spännande världar och magi, säger författaren Sara Bergmark Elfgren:
– Hon hade fingrarna i jorden oavsett vilken planet hon befann sig på.
Undersökte strukturer
Författaren Sara Bergmark Elfgren läste böckerna om Övärlden som 11-12 åring, berättar hon. Och minns det än idag. Var hon satt och hur det kändes. Men även i vuxen ålder har Ursula K Le Guin påverkat henne.
Ursula K Le Guin vände på perspektiven, tog fasta på fantastiken och sci-fi-grenrens möjligheter. Hudfärg, kön, sexualitet och maktspel vänds och vrids: Undersöks snarare än avbildas.
I exempelvis Mörkrets vänstra hand från 1969 är individerna på isplaneten Gethen merparten av sina liv könlösa. Ett undersökande av en civilisation där sexualiteten inte kan styra samhällets rollbesättning.
Och i The Dispossessed från 1974 placeras läsaren på en karg måne och möts av teman som anarkism, kollektivism, revolution, maktspel och individualism.
– Något som inspirerar mig med henne också som vuxen är att hon kunde skildra människornas mindre smickrande sidor och vara ganska krass, men lyckades samtidigt skapa något slags hopp utan att det kändes påklistrat och naivt, säger Sara Bergmark Elfgren:
– Det fanns alltid många nivåer i det hon gjorde – hon tittade på strukturer och lyckades skildra de här samhällena på flera plan.
Fakta: Ursula K Le Guin
Föddes i Berkeley, Kalifornien 1929. Båda föräldrarna var antropologer och experter på den amerikanska ursprungsbefolkningen, vilket också influerade dotterns författarskap. Efter examen i litteraturvetenskap från Radcliffe College fick hon ett stipendium för att studera i Paris där hon träffade sin blivande man, även han en stipendiat.
Böckerna om Övärlden publicerades i början på 1970-talet och var tänkta för unga vuxna. Le Guin hade studerat taoistiska texter och i stället för att som så många andra sf-författare skriva om striden mellan det goda och det onda skildrade hon i stället kampen för att finna en balans mellan olika krafter.
Källa: NY Times