USA:s museum till minne av förintelsen i Washington DC upplever ett problem med att folk kommer dit för att leta rätt på figurer i sina mobiler istället för att ta del av det som museet har att erbjuda. Foto: TT

USA:s förintelsemuseum vädjar: Spela inte Pokémon Go här

Uppdaterad
Publicerad

USA:s museum till minne av förintelsen vädjar nu till Pokémon Go-spelare att låta bli att spela just där. Detta efter att många spelare åkt enkom i syfte att ”fånga dem alla” – figurerna som utgör kärnan i det spel som verkar ha trollbunit stora delar av landet.

Spelet har redan fler användare än twitter – Pokémon Go har fått tusentals amerikaner att gå runt i verkligheten och med hjälp av sina mobiltelefoner leta efter påhittade virtuella varelser i affärer, bibliotek och parker.

I spelet finns även vissa så kallade Pokéstops, platser där spelarna kan hämta gratis-saker som på ett eller annat sätt kan vara användbart.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att en av dessa Pokéstops ligger inne på USA:s museum till minne av förintelsen, på 100 Raoul Wallenberg place i Washington, bara ett stenkast från Vita huset.

”Det är extremt olämpligt”

Från museets sida försöker man nu få spelutvecklarna på företaget Niantic Labs, som jobbar med Pokémon Go, att få bort platsen som en Pokéstop.

”Att spela det här spelet inne på en minnesplats för nazismens offer är extremt olämpligt”, sade museets kommunikationsdirektör, Andrew Hollinger, i ett uttalande, rapporterar AP.

Washington Post rapporterar att museumet under måndagen lockade en hel del besökare som inte verkade fästa någon större vikt vid det som fanns i fysisk form inuti lokalerna. Istället skriver tidningen om människor som, med fullt fokus på sina smarta mobiltelefoner, navigerade sig fram i jakten på att ”fånga dem alla” – eller ”catch 'em all” som är spelets välkända slogan.

Dubbelhövdade fågelliknande varelser, kallade Doduous, svärmade bokstavligt talat runt på vissa personers mobilskärmar i museets entré, enligt tidningen. Även figuren Rattata, något slags gnagare, fanns det gott om inne på förintelsemuseet under måndagen – i virtuell form.

Krigskyrkogården ett Pokéstop

På Arlingtonkyrkogården i Virginia, en av USA:s mest betydande krigskyrkogårdar med anor från 1800-talet, finns en annan Pokéstop. Förvaltarna är inte helt nöjda med vad man befarar att pokemon-jagande spelare kan komma ställa till med.

”Att spela spel som Pokemon Go på dessa heliga platser kan inte anses som lämpligt”, säger Stephen Smith, talesperson för Arlingtonkyrkogården, i ett uttalande.

Niantic Labs har än så länge inte lämnat något besked i frågan om man kommer stoppa Pokémons från att vistas inne på museet eller kyrkogården i vituell form.

Pokémon Go har ännu inte lanserats i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.