Nittonåriga Andrea Berntzen spelar huvudrollen Kaja i Erik Poppes film Utøya 22. juli. Foto: TT

Stumt bemötande av filmen om Utøya – men applåder till huvudrollsinnehavaren

Uppdaterad
Publicerad

Erik Poppes omtalade film om terrordådet på Utøya visades för första gången filmfestivalen i Berlin. Efter filmen hördes några applåder och ett par burop från publiken, men de flesta satt tysta, skriver NRK.

– Jag har aldrig på mina 15 år på festivalen upplevt en sådan tystnad efter en visning, sa en filmjournalist från Eritrea till norska NRK.

Applåder fick emellertid den 19-åriga huvudrollsinnehavaren Andrea Berntzen, när hon och det övriga filmteamet mötte pressen efter filmvisningen.

– Jag har aldrig jobbat med en större talang än Andrea, sa Erik Poppe till NRK.

”Filmen skakar om Berlinale”

Kulturnyheternas reporter Oskar Anesten var på plats i Berlin och vittnar om en tagen press- och kritikerkår.

– Det var mer folk än på Wes Andersons stjärnspäckade presskonferens, och det märktes att den här filmen skakar om Berlinale. Det blev mycket applåder, särskilt när huvudrollsinnehavaren Andrea Berntzen kom in, säger han.

Filmen om Utøya mötte också kritik under presskonferensen.

– Det var många som undrade hur man kan göra ett spänningsfullt drama om ett verkligt, djup trauma, säger Oskar Anesten.

Filmen har tidigare fått kritik för att den anses vara gjord för tätt inpå de verkliga händelserna på Utøya. Erik Poppe menar att han valde att göra filmen för att han tycker att det finns ett behov av att flytta fokus från förövaren, Anders Behring Breivik, till de drabbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.