Utöya-monumentet föreslås ny plats

Uppdaterad
Publicerad

För att undvika en uppslitande rättssak föreslår nu den nationella stödgruppen för de anhöriga efter terrordåden och den norska arbetarrörelsens ungdomsförbund AUF en ny plats för Utöya-monumentet.

Jonas Dahlbergs konstverk ”Memory wound” som består av ett 40 meter långt och 3,5 meter brett snitt genom en udde på fastlandet Sørbråten i närheten av Utøya har varit ett omstritt minnesmärke. Det är bland annat grannar som under lång tid har motsatt sig konstverket.

Det nya förslaget är att förlägga Utöya-monumentet på Utöya kaj rapporterar NRK.

Utöyas minnesmärke

– Vi gör det här för att undvika en uppslitande och ovärdig rättssak, säger ledaren för AUF Mani Hussaini till NRK.

Kommunministern positiv

Norges kommunminister Jan Tore Sanner säger att han ska göra en utvärdering av förslaget och poängterar att det är viktigt för regeringen att realisera minnesmärket. Därför ställer han sig positiv till förslaget som nu har kommit.

– Jag vill jobba vidare med det här förslaget och få det utvärderat, säger Jan Tore Sanner till NRK.

Han berättar att han snabbt kommer att bjuda in grannar och andra berörda för att se om förslaget kan bli verklighet.

– Det betyder att vi just nu inte har tagit ställning till förslaget och därför är det inte möjligt att uttala sig om omfång eller utformning, säger Jan Tore Sanner.

Konstverket i farozonen

Svein Bjørkås är direktör för Koro som förvaltar statens konst i det offentliga rummet uppger att konstnären Jonas Dahlberg är informerad om det nya förslaget.

– Han känner till att konsverkets existens står på spel med anledning av försöket att undgå en rättssak mellan staten och de närboende. Han är självklart inte glad för det. Men det är bara ett förslag, och situationen har inte förändrats ännu. Vi får se vad som händer framöver, säger Svein Bjørkås till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utöyas minnesmärke

Mer i ämnet