Nedsprejade runstenar, bortschaktade rösen, plundrade gravar och boplatser som förstörs av tunga skogsmaskiner.
Brotten mot kulturminneslagen fortsätter att öka. Över hälften av alla fornlämningar som ligger i skogsmarker skadas vid avverkning, enligt Riksantikvarieämbetet (RAÄ).
-Det finns ett stort mörkertal. Det är schaktningsskador och gravar som är helt bortgrävda. De flesta anmäls aldrig, dem hittar vi först när vi kommer ut, säger Sofia Andersson, vid enheten för kulturmiljö, länsstyrelsen i Stockholm.
Skogsbruk stort problem
Den rundringning till landets länsstyrelser som TT har gjort vittnar om liknande problem runt om i landet. Höga skogspriser gör att marker som normalt lämnas i fred avverkas.
-Skogsbruket har varit ett stort problem, framför allt eftersom vi har så tätt med fornlämningar i vårt område, säger arkeolog Bo Annuswer, på länsstyrelsen i Jönköping.
I Järfälla norr om Stockholm gräver arkeologerna ut en bytomt och ett gravfält från järnåldern. Här har man bland annat hittat spelpjäser av glas, ett guldbleck och en svärdsknapp. Arkeologen Johan Runer säger att han har sett allt ifrån bortgrävda gravfält till hällkistor från stenåldern som använts i kohagar.
-Jag har sett det mesta. Och hittar man guld vid en utgrävning som här går man inte ut med det förrän grävningen är avslutad och fyndet i säkert förvar annars kommer det folk ut direkt, säger han.
Få åtal
Trots problemen leder få brottsanmälningar till åtal. Många gallras bort av brist på bevis eller prioriteras ned av åklagare till förmån för brott med högre straffsats.
Men nu ska RAÄ granska alla ärenden.
-Vi har gett åklagare i uppgift att se över tidigare mål och hoppas att arbetet ska bli klart i höst, säger Eva Skyllberg.
I Skåne har länsstyrelsen skickat 35 ärenden till åklagare de senaste åren, 10 av dessa lades ned. Åtta ärenden ligger på utredning, i fem av dem finns ingen misstänkt.
-Ett tag anmälde vi rubbet till åklagare och sedan började vi förstå vad som krävs för att gå vidare så nu har vi lagt ribban högre. Det är inte alltid så prioriterat hos polisen, ibland kan det bli liggande lång tid och preskriptionstiden är två år, säger Sven Nerius, antikvarie vid länsstyrelsen i Skåne.
Metalldetektor
I maj i år dömdes tre män till fängelse för grovt fornminnesbrott på Gotland. De hade använt sig av metalldetektor och avancerad teknisk utrustning för att hitta föremålen. Enligt ett nytt regeringsförslag ska det gå att få licens för att använda metalldetektor men även i fortsättningen vara förbjudet att leta efter metall vid fasta fornlämningar samt på Öland och Gotland. Majvor Östergren vid länsstyrelsen på Gotland är skeptisk till förslaget.
-De svenska myndigheterna har tyvärr lagt sig platta för EU. Andra länder ser Sverige som en förebild. Många har haft stora problem med metalldetektorer och plundring. Där skärper man upp lagen för att skydda kulturarvet och då gör vi precis tvärtom, säger hon.
TT