Utrikesreportern: ”Hollywood måste bry sig om den kinesiska marknaden”

Publicerad

Disney får kritik av fans och aktivister på sociala medier. Anledningen är att filmbolagets nya storbudgetfilm Mulan är inspelad i Xinjiangprovinsen, där den kinesiska regeringen anklagas för brott mot mänskliga rättigheter.

Det var efter fredagens premiär av Mulan som fans upptäckte ett tack i eftertexterna, riktat till propagandadepartement och säkerhetspolis i Xinjiang. Det blev startskottet för en massiv kritik på sociala medier. SVT:s utrikesreporter Tilde Lewin kommenterar händelsen.

– Säkerhetspolisen är såklart inblandad i de här stora övergreppen mot uigurer och kazaker och andra minoriteter i Xinjiang, sen kan man förstå att Disney måste tacka lokala myndigheter när de valt att spela in på den här platsen, säger hon och fortsätter:

– De stora bolagen i Hollywood måste bry sig om den kinesiska marknaden för den är så otroligt viktig för dem. 2013 var första gången som en stor amerikansk produktion drog in mer pengar i Kina än på den amerikanska marknaden. Det har bara fortsatt och snart kommer Kina att bli den stora marknaden för Hollywoodfilm, säger Tilde Lewin.

Se hela klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.