Foto: TT

Fransk vrede mot martyrutställning i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

En av gärningsmännen från attentatet mot konsertlokalen Bataclan 2015 skildras som martyr på en utställning i Berlin – vilket starkt kritiseras i ett uttalande från den franska ambassaden i Tyskland.

”Frankrike månar starkt om den konstnärliga friheten, men vi ställer oss starkt kritiska till att blanda ihop martyrskap med terrorism,” skriver man i uttalandet.

Det är den danska konstnärsgruppen Toett – The Other Eye of The Tiger – som ligger bakom utställningen Martyrmuseum, som skildrar tjugo martyrer genom historien på ett galleri i Berlinstadsdelen Kreuzberg, enligt den tyska dagstidningen Berliner Morgenpost.

Bland historiska personer som Sokrates och Martin Luther King visas också en bild av Ismaël Omar Mostefaï, en av terroristerna bakom dådet mot konsertscenen Bataclan 2015 i Paris, då 90 människor dödades.

Bilden på Ismaël Omar Mostefaï är inte det enda kontroversiella inslaget – även Mohammed Atta, piloten som kraschade ett av flygplanen i World Trade Center 11 september 2001 i New York, finns med bland de historiska martyrerna.

”Blandar ihop martyrskap med terrorism”

Den danska utställningen har väckt avsky i Frankrike och kritiseras starkt i ett uttalande från den franska ambassaden i Tyskland:

”En sådan liknelse är djupt chockerande. Frankrike månar starkt om den konstnärliga friheten, men vi ställer oss starkt kritiska till att blanda ihop martyrskap med terrorism”, skriver man i uttalandet.

Konstnärsgruppen bakom utställningen försvarar urvalet och säger att de fördömer all form av terrorism och att syftet snarare varit att vidga begreppet martyr.

”Alla martyrer i konsten har utsetts till detta antingen av en stat, religion eller organisation – och aldrig av en konstnär”, skriver man i ett uttalande.

Det är inte första gången Martyrmuseum får kritik. Redan 2016 ledde konstnärsgruppens utställning till debatt i Danmark då den dåvarande danska kulturministern Bertel Haarder kallade den för ”vanvettig”, och Venstrepolitikern Diego Gugliotta polisanmälde konstnärsgruppen för ”uppmaning till terrorism”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.