Kulturlivet om vaccinbevis: ”Tar det onda med det goda”

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att regeringen vill införa vaccinbevis, med start den första december. Skådespelaren Helena Bergström ser en ökad trygghet för både publiken och branschen, medan Teaterförbundet för scen och film ser risker med vaccinbevis.

Folkhälsomyndigheten vill införa användande av vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus. Nu meddelar regeringen att beslutet sannolikt träder i kraft första december.

Skådespelaren Helena Bergström har spelat teater under pandemin. Hon såg att när restriktionerna slopades så fanns en oro för smittsäkerhet kvar hos delar av publiken. Därför välkomnar hon vaccinbevis.

– Man ser att det finns de som inte vågar komma och att många har ändrat sina vanor. Så det känns bra att det nu finns en trygghet för publiken, säger hon.

Live nation uppmanar till vaccination

Även arrangören Live nation och branschorganisationen Svensk live är positiva.

– Det är bra att man inför vaccinationsbevis istället för publiktak, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk live.

Samtidigt innebär vaccinbevis att de som av olika skäl inte vaccinerat sig begränsas. Hur ovaccinerade ska göra om de köpt biljetter till Live nations konserter har arrangören inte diskuterat ännu.

Men vi hoppas man tar tillfället och vaccinerar sig. Vaccinbevis är en tillfällig lösning och en möjlighet för åtminstone den vaccinerade delen av befolkningen att gå på evenemang, säger Anna Sjölund, konsert -och festivalchef på Live nation.

”Stort avsteg från inkluderande uppdrag”

Simon Norrthon som är ordförande på Teaterförbundet för scen och film ser risker. Han menar att lösningen är bättre än att stänga ned, men att att beskedet kan bli svårt för mindre aktörer att hantera på så kort tid. Dessutom kan det bli svårt för offentliga kulturinstitutioner att införa vaccinpass, eftersom de har i uppdrag att säkra allas tillgång till kultur.

– För arrangörer med offentlig finansiering är det ett stort avsteg från deras inkluderande uppdrag, men för de privata är det viktigt att de kan locka en stor publik under trygga former. Vi tar det onda med det goda. Det som däremot är viktigt är att det finns en tydlig plan för att avskaffa det så fort det inte behövs, säger Simon Norrthon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.