Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturreporter Linus Arenius berättar om Netflix-skatten. Foto: Joakim Hallgrim Rückert/TT

Vad är Netflix-skatt egentligen?

Uppdaterad
Publicerad

Filminstitutets VD Anna Croneman sa i Ekots lördagsintervju att regeringen borde införa en Netflix-skatt. Skatten finns redan i en rad länder men vad är det för typ av skatt egentligen?

I Sverige säger Kulturminister Parisa Liljestrand (M) att det inte finns några planer på att införa skatten i Sverige just nu.

Socialdemokraternas kulturtalesperson Lewar Redar (S) hoppas på att en Netflix-skatt ska införas efter filmutredningens resultat nästa år.

Skatten bygger på ett EU-direktiv som sedan 2017 tillåter europeiska länder att ”skatta” internationella mediers vinster för att gynna inhemska film- och serieproduktioner.

Mängden skatt som insamlas skiljer sig från land till land. Det verkar inte påverka månadsavgiften i någon större utsträckning för användare i länder som plockar ut Netflix-skatten.

Hör mer om Netflix-skatten i klippet ovan.

europeiska Länder som infört Netflix-skatt

  1. Frankrike (25%)
  2. Italien (25%)
  3. Schweiz (4%)
  4. Portugal (1%)
  5. Danmark (6%)
  6. Spanien (5%)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.