Cilla Benkö, vd Sveriges Radio Foto: TT

Lyssnarna om vågskvalp, fel musik och långsamt Eko

Uppdaterad
Publicerad

Ekot är för långsamt. Radion spelar fel musik. Vågskvalpet måste vara kvar.

Så tycker lyssnarna om Sveriges Radio.

Fem miljoner svenskar lyssnar på Sveriges Radio varje dag.

Så när radion ändrar i tablån eller spelar ”fel” musik blir det reaktioner.

Under det nya året genomför radion en rad förändringar. Vågskvalpet som sänds i P1 under två timmar mitt i natten ska lyftas bort och ersättas med pratradio och dokumentärer.

– Sveriges Radios uppgift är i första hand att sända program, inte vågskvalp, sade Cilla Benkö, Sveriges Radios vd, när hon frågades ut av lyssnarna i eftermiddags.

Vågor på webben

Att kunna lyssna på pratradio hela natten har länge varit ett önskemål från P1-lyssnarna. Men inte alla håller med, det här redan kommit ilskna reaktioner från trogna nattlyssnare som vi ha kvar skvalpandet i natten.

– Många använder vågskvalpet som en sömntablett och kommer att sakna det. Men det går att lyssna på samma vågor på webben i fortsättningen, försäkrar Nina Glans, kanalchef på P1, som inte heller tycker att vågskvalp är rätt i P1-radion.

En annan förändring som inte varit populär bland lyssnarna är att kvart i fyra-Ekot lyfts bort och ersätts av ett längre Eko kvart i sex.

”Ekot inte snabbast längre”

Programledaren Thomas Nordegren har samlat feedback över mejl och telefonsvarare från lyssnarna till den traditionella ”vd-utfrågningen” . Just Ekots nyhetssändnignar har många synpunkter på.

– Det som är nytt är att många är besvikna på att Ekot inte är snabbast längre. De går direkt till kvällstidningarnas webbsändningar istället, säger Thomas Nordegren.

– Den stora utmaningen är ju förstås att nå publiken i den smarta mobiltelefonen, men den smarta mobiltelefonen är ju också en fantastisk radioapparat. Den andra stora utmaningen är att vinna kampen om bilen. I den uppkopplade bilen är det inte längre lika självklart att man rattar in den radiokanal man alltid har rattat in när det där också finns möjlighet att göra många andra saker. Det är de här sakerna vi tänker på när vi blickar några år framåt i tiden, säger Cilla Benkö.

Cilla Benkö fick även frågor om varför radion spelar ”fel musik” – för lite dragspel och för mycket ”dunka, dunka”. Dessutom avhandlades åsikter om tendensiös politisk bevakning och oron över radioapparater som blir värdelösa när digitalradion införs om tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.