Våld, flykt och makt i litteraturen på Umeå Littfest

Uppdaterad
Publicerad

Litteraturfestivalen Umeå littfest är i full gång. Ett av årets internationella dragplåster är Nathacha Appanah, vars senaste bok på svenska, våldets vändkrets, utspelar sig på den lilla fransk-tillhörande ön Mayotte och handlar om stora och komplexa frågor om våld, makt och identitet.

Mayotte är Frankrike men ändå inte. Det hundraförsta franska departementet, kallas ibland för ön i lagunen, en paradis-ö men ändå inte. Som en del av EU, som ligger strax utanför Afrikas östkust, är det en konstant måltavla för nya båtflyktingar som söker ett bättre liv.

Men de som väl når Mayotte hamnar ofta i akut fattigdom i den växande kåkstaden Gaza, en plats där hudfärg och social hierarki är tätt sammankopplade. Det här Moise, huvudpersonen i Natascha Appanahs senaste bok, på svenska växer upp.

– Han är kluven, för han har adopterats av en fransk sjuksköterska. Han uppfostras som en vit pojke, lyssnar på vit musik och läser vita böcker. Men han är svart. Han har olika färg på ögonen, ett brunt och ett grönt. När hans mamma dör vet han inte vem han är, säger Nathacha Appanah.

Se hela intervjun i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.