Se bilder från tumultet vid begravningståget för Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh. Foto: TT

Våldsamt när tusentals sörjde död journalist

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor samlades på fredagen i östra Jerusalem i samband med begravningen av den 51-åriga palestinsk-amerikanska reportern Shireen Abu Akleh. Under begravningståget blev det våldsamt mellan deltagare och israelisk polis.

Gatorna runt om i Gamla staden var avstängda och säkerheten förstärkt. Tv-bilder visar hur tumult bröt ut i begravningståget när israelisk polis gav sig in i folkmassan för att ta ned palestinska flaggor. Polisen säger att man agerade efter att ha blivit utsatta för stenkastning, rapporterar BBC.

Innan Shireen Abu Akleh fördes till den sista vilan i Jerusalem fick hon på torsdagen vad som liknade en statsbegravning i Ramallah på Västbanken.

– Hennes röst gick in varje hem, förlusten av henne är ett sår i våra hjärtan, säger sörjande Hadil Hamdan.

Den erfarna Al Jazeera-journalisten sköts ihjäl i onsdags i samband med en israelisk räd i ett flyktingläger i staden Jenin.

Nyhetskanalen Al Jazeera har beskrivit hennes död som ett kallblodigt mord utfört av israeliska styrkor. Israels premiärminister säger att det kan vara beväpnade palestinier som ligger bakom dådet.

Israels militär, som utreder händelsen, uppger i ett uttalande att det finns ”två möjligheter” för varifrån den dödande kulan kom. Antingen träffades journalisten av beskjutning från palestinskt håll eller så träffades hon när en israelisk soldat besvarade elden från sitt fordon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.