Van Gogh – mördad av en olyckshändelse?

Uppdaterad
Publicerad

Vincent Van Gogh begick inte självmord. Han blev dödad. Det hävdar författarna bakom en ny biografi om konstnären.

Van Gogh dog i Frankrike 1890, 37 år gammal. Den utbredda uppfattningen har hittills varit att han sköt sig själv på ett vetefält, och sedan gick tillbaka till världshuset där han bodde och dog där, uppger BBC. Men revolutionerande rön kastar nu nytt ljus på historien.

Efter tio års studier och samtal med över 20 forskare och tusentals nyöversatta brev har författarna dragit nya slutsatser om Van Goght öde.

En olyckshändelse

”Den allmänna uppfattningen av vad som hände bland de som kände honom var att han blev dödad av en olyckshändelse av några pojkar och att han beslöt sig för att skydda dem genom att ta på sig skulden”, säger Steven Naifeh, en av författarna till biografin.

En av pojkarna ska ha haft en pistol som han gärna lekte cowboy med, och brukade träffa Van Gogh över ett glas vid just den tidpunkten på dagen.

Författarna har också kommit fram till att kulan som dödade Van Gogh träffade övre delen av buken från en sned vinkel – inte rakt framifrån som man kan vänta sig vid självmord.

Kulturnyheterna

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.