Pistolen som tros ha använts av Vincent van Gogh för att ta sitt liv. Foto: Stephane Briolant/TT

Van Goghs revolver såld på auktion

Uppdaterad
Publicerad

Revolvern som konstnären Vincent van Gogh tros ha använt för att begå självmord 1890 har sålts för 162 500 euro på en auktion i Paris, skriver AFP.

Summan motsvarar ungefär 1,7 miljoner svenska kronor och det är nästan tre gånger så mycket som pistolen förväntades inbringa.

Den hittades på ett fält 1965 av en invånare i Auvers-sur-Oise, byn i Frankrike där van Gogh tillbringade sina sista månader. Van Gogh ska ha lånat pistolen av en värdshusägare och gått ut på ett vetefält där han siktade mot hjärtat och tryckte av. Han missade, men dog ett par dagar senare av skottskadan i bröstet.

Själva revolvern har aldrig tidigare sålts utan funnits till allmän beskådan på Van Gogh-museet i Amsterdam. Innan pistolen auktionerades ut genomfördes vetenskapliga tester som visade att den ska ha använts omkring 1890 och sedan ha legat i jorden i decennier, skriver Artnet.

Kulan som avlägsnades från van Gogh vid tiden för hans död var av samma kaliber som de som används i den typen av revolver. Men Van Gogh-institutet hävdar att det inte finns tillräckliga bevis för att pistolen är densamma som den Vincent van Gogh använde sig av.

”Det finns inget som säkerställer att pistolen kan sammankopplas med van Gogh”, skriver institutet i ett uttalande och påpekar även att ”försäljningen utnyttjar en tragedi som borde behandlas med större respekt”, enligt AFP.

Revolvern köptes av en privat samlare och har kallats ”det mest berömda vapnet i konsthistorien”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer