Barbro ”Lill Babs” Svensson deltar i ”Allsång på Skansen” 2009. På första raden sitter Bosse Larsson och Lasse Berghagen. Foto: TT

Vännerna sörjer Bosse Larssons död

Uppdaterad
Publicerad

Vänner och kollegor minns den populäre programledaren Bosse Larssons bortgång för hans värme och engagemang. – Han var en person som gjorde alla glada, säger Barbro ”Lill Babs” i en kommentar till SVT.

Den populäre tv-underhållaren och programledaren Bosse Larsson har gått bort efter en tids kamp mot cancer och bland hans vänner är sorgen i dag stor.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson, som arbetade med programledaren vid ett flertal tillfällen, minns främst Bosse Larsson för hans värme – en värme som hon säger också gick igenom tv-rutan.

– Det var en kär vän som alltid fanns, han ställde upp med glädje. Han gjorde alla glada. Det var därför han var en så populär programledare. Han såg när någon behövde värme och kärlek och då bara fanns han där.

”En äkta underhållare”

Och enligt ”Lill-Babs” var Bosse Larsson en äkta underhållare i ordets rätta bemärkelse.

– Han älskade att underhålla, annars hade han inte varit så populär. Karin Falck sade en gång att ordet ”underhålla” ju faktiskt betyder ”att lyfta upp”. Och så var Bosse Larsson, han lyfte upp oss och var på så sätt en äkta underhållare.

”Inget var omöjligt”

”Lill-Babs” säger att den populäre tv-programledaren utstrålade trygghet, något som också smittade av sig på de deltagande artisterna.

– Jag arbetade med honom i ”Allsången” och även i ”Nygammalt” och man kände sig alltid trygg med honom. Man hade känslan att allting går och att inget var omöjligt för honom. 

”Ställde alltid upp”

Även sångerskan och nära vännen Renée Björkman, tidigare Renée Agén, framhåller i en kommentar till SVT Bosse Larssons värme och positiva inställning till livet och till sin omgivning.

– Han var en vänlig, genuint glad och positiv människa. Bosse hade sina bestämda åsikter, men han ställde alltid upp för sina vänner.

Enligt Renée Björkman kan Bosse Larssons stora popularitet som programledare till stor del förklaras med att han brann för sitt jobb, och att det också gick igenom rutan.

– Bosse älskade verkligen sitt jobb och sin publik och han tog sig tid för de människor han träffade. Och det är något man känner, man märker när det är ärligt och det märker även publiken.

”Lika bra framför som bakom kameran”

Gunilla Nilars, som under många år producerade ”Allsång på Skansen” vill framhäva hur viktig Bosse Larssons bakgrund som kameraman var för hans senare framgångar framför kameran.

– När jag kom till tv 1966 var han kameraman, och Bosse var den ledande personen i sitt team. Han märktes och hördes mest, men var alltid glad. Bosse var en charmör och på tv upptäckte man att han var lika bra framför som bakom kameran.

”Satte aldrig dit någon”

Även Gunilla Nilars framhäver Bosse Larssons förmåga att få folk att känna sig bekväma, och hans förmåga till folklighet.

– Han var ”the guy next door”, en av oss, och han var en av de första som var just så. Han hade stått bakom kameran och visste hur man skulle framträda, och det tog han med sig. Han var orädd i direktsändningar. Och dessutom ville han aldrig sätta dit någon, utan gjorde sina program på ett folkligt och festligt sätt.

”Var uppmuntrande”

Anders Lundin, som under åren 2004-2010 var programledare för ”Alllsång på Skansen” framhäver i en kommentar till SVT hur Bosse Larssons entusiasm för uppgiften smittade av sig på deltagarna i programmet.

– Han hälsade på bakom scen flera gånger och var då väldigt entusiasmerarande, uppmuntrande och schyst. Och sen var han så klart en fantasiskt allsångsledare och gav så mycket för att få folk med sig.

”Lojal med uppgiften”

Och precis som Gunilla Nilars betonar Anders Lundin Bosse Larssons förmåga att få folk att känna sig bekväma och hans lojalitet med programmet.

– Han var väldigt rak och enkel i sin framtoning och väldigt lojal med uppgiften. Bosse ville bara få folk med sig och helt enkelt föra programmet framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.