Var fjärde biobesökare försvann

Uppdaterad
Publicerad

Antalet biobesökare minskade med 25 procent under årets första månader och SF Bio tappade nästan var tredje biokrona i inkomst, uppger Aktuellt.

Nedgången beror på en explosiv ökning av DVD-försäljningen och den illegala nedladdningen. Även ungdomars höga mobilräkningar kan bidra till att man omprioriterar sina pengar, enligt Åse Kleveland på Svenska Filminstitutet.

Biobesöken låg under flera år nästan konstant på ca 18 milj men sjönk 2004 till 16,5 milj. SF:s programdirektör Sture Johansson är dock inte orolig utan säger att det går upp och ner.

-Vi har ju tappat en del både jämfört med föregående år och året innan. Då låg ju Sagan om ringen-trilogin och gav besökare både på hösten och på våren. Sedan hade vi ju också en väldigt tragisk katastrof som också höll biobesökarna borta, säger han till Aktuellt.

Förlusterna på biobiljetterna innebär också att intäkterna till Svenska Filminstitutet minskar. Tio procent av försäljningen går nämligen till att stödja ny filmproduktion.

Försäljningen av videos och dvd:n har ökat kraftigt de senaste åren och är nu uppe i 23 miljoner kronor, men det ger inte lika stora intäkter för branschen. Just nu pågår därför förhandlingar om ytterligare statligt stöd för att säkra svensk filmproduktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.