Antalet unga som kollar på porr dagligen ökar, enligt en ny studie för Linköpings universitet. Foto: TT

Var fjärde pojke tittar på porr dagligen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet unga som kollar på porr dagligen ökar. Samtidigt ökar andelen unga som inte kollar alls. Och det är färre unga som någon gång tittat på porr. Det visar nya siffror från Linköpings universitet.

I studien från Linköpings universitet som presenteras under Almedalsveckan i Visby har nästan 6.000 18-åringar fått svara på frågor om sexualitet. Bland svaren framkommer att andelen unga som tittar på porr dagligen ökar. Bland pojkarna har denna grupp ökat från 11,2 procent år 2004 till 26,1 år 2014.

Linda Jonsson är lektor i barn- och ungdomspsykiatri vid Linköpings universitet och hon säger att det handlar om att pornografi blir allt lättare att få tag på.

Fler kan vara beroende

– Det är tillgängligheten som gör att du vill ha mer och mer, och uppenbarligen tycker de som tittar mycket att det tillför dem någonting. Men oron är att det kan finnas ett beroende. Börjar man titta väldigt mycket så kanske man inte går till skolan, eller väljer porr framför att umgås med vänner.

Linda Jonsson säger att högkonsumtion av porr dessutom går att koppla samman med ett riskbenäget beteende i övrigt.

– Det kan vara högre alkoholkonsumtion och ett sexuellt utagerande beteende, man känner sig mer sexuell och tycker att man behöver mer sex. Så det är en högriskgrupp, säger hon.

Fler tar ställning mot porr

Samtidigt som de dagliga konsumenterna blir fler har andelen pojkar som någon gång kollat på porr minskat sedan 2004, från 97,8 procent 2004 till 90,9 procent 2014. För flickor är motsvarande minskning från 74,5 procent till 50 procent. Linda Jonsson säger att det rör sig om en tydlig trend.

– Det finns ett aktivt ställningstagande främst bland kvinnor. De tar aktivt avstånd, de tycker inte att innehållet tilltalar dem. De kanske äcklas, vill inte att porren ska påverka deras eget sexualliv och tycker inte att porren tillför någonting. Sedan finns det också några som tänker att de inte vill bidra till det som porrindustrin står för, säger Linda Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.