Var tredje svensk tittar på en svensk film i månaden – och 40 procent av filmerna var äldre än 2010. Foto: TT

Var tredje ser svensk film varje månad

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje svensk, det vill säga 2,6 miljoner, tittar på minst en svensk film i månaden. Och trots att biobesöken har minskat tittar allt fler på film sedan pandemin startade. Det är slutsatsen i Svenska filminstitutets årliga publikundersökning.

15 procent av svenska befolkningen uppgav att de har gått på bio under pandemin, vilket man kan jämföra med 69 procent förra året. Däremot har över 80 procent sett lika mycket eller mer långfilm under pandemin, detta kan nu Svenska filminstitutet konstatera i sin årliga publikundersökning.

Var tredje svensk uppger också att de ser minst en svensk film i månaden. Undersökningen visar även att lågutbildade ser på svensk film i högre utsträckning än högutbildade och utlandsfödda.

Streamingtjänster dominerar

Men istället för att gå på bio använder sig befolkningen sig av streamingtjänster i större utsträckning. 70 procent av befolkningen uppger att de har ökat sitt filmtittande på olika strömningstjänster under pandemin, framför allt Netflix, där 57 procent har sett på mer långfilm än tidigare.

Undersökningen visar också att majoriteten av de svenska filmerna som sågs producerades mellan 2010 och 2020 och att 40 procent av filmerna var äldre än så.

3 014 personer deltog i undersökningen och urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och religion, enligt Filminstitutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.