In treatment och Ingmar Bergman i repris – tydlig reboot-trend när tv-våren tar fart

Uppdaterad
Publicerad

In Treatment, Scener ur ett äktenskap och Vi barn från Bahnhof Zoo – bland vårens tv-seriepremiärer anas en reboottrend. Låt oss hoppas att det bara är en slump, skriver Kulturnyheternas tv-kritiker Kim Veerabuthroo Nordberg.

Reboot betyder omstart. På samma sätt som man startar om sin dator för att fräscha upp den har filmindustrin på senare år startat om en massa filmsuccéer – det vill säga gjort nya versioner av gamla godingar. Lejonkungen, Cats och Spiderman är några exempel.  

Tv-serierna har gått en annan väg. Där har istället tyngdpunkten legat på originalberättelser, med en förkärlek för auteurer som både skriver, regisserar och spelar huvudrollen.  

Men bland 2021 års tv-seriepremiärer kan man ana en reboot-trend som börjar ta form. Då gäller det inte bara krimserierna, som redan producerat nygamla verk som Young Morse och Young Wallander. Utan också dramaserier.  

Det första exemplet är den prisbelönta In Treatment (2008). 

Originalserien (som i sig var en nyversion av en israelisk förlaga) utspelade sig helt i terapisoffan – där den krisande psykiatrikern spelad av Gabriel Byrne arbetade sig igenom en egen livskris tillsammans med sina patienter.  

Under 2021 kommer alltså ytterligare en ny version av In Treatment, också på HBO. Den nigeriansk-amerikanska skådespelerskan Uzo Aduba – kanske mest känd som Crazy Eyes i Netflixserien Orange is the new Black – spelar huvudrollen, Dr. Brooke Lawrence.  

Ett annat exempel är den kommande nyversionen av Ingmar Bergmans gamla tv-serie Scener ur ett äktenskap (1973) med Liv Ullmann och Erland Josephson i huvudrollerna. Serien påstods leda till en våg av skilsmässor i mitten av 70-talet  - vi får se om det blir samma sak nu i karantäntider.  

Nyversionen är regisserad av israeliska Hagai Levi – som för övrigt skrev och regisserade BeTipul – originalversionen av In Treatment. I rollerna som det sönderfallande paret ser vi Jessica Chastain och Oscar Isaac, som tidigare spelat mot varandra i thrillern A most violent year (2014). 

Det tredje exemplet är serien Vi barn från Bahnhof Zoo som har premiär på Viaplay i slutet av februari. Det här är en ny version av kultfilmen med samma namn från 1981 – eller rättare sagt på romanen som både filmen och serien baseras på.  

Serien handlar om Christiane – en ung heroinmissbrukare i Berlin. Det lilla jag har hunnit se vittnar om en serie som visserligen inte är någon komedi direkt men åtminstone lite mer uthärdlig än sin nattsvarta förlaga.  

Tre exempel på kort tid kan signalera en begynnande trend, men det kan också vara en slump. Låt oss hoppas på det senare. Det som har utmärkt tv-serierna under The Golden Age (de senaste 20 åren ungefär) är just de fantastiska originalberättelserna. Och det vore olyckligt om den gyllene eran övergick i någon slags kannibalernas tidsålder.  

Några fler intressanta premiärer under 2021

Pernille 2 maj, (Viaplay)

Norsk serie om förskoleläraren Pernille som har tre tonåringar och inte hinner med något kärleksliv. Serien är skapad av Henriette Steenstrup (Ragnarok, Lilyhammer) som också spelar huvudrollen.  

Snabba Cash våren, 2021 (Netflix) 

Snabba Cash är regisserad av Jesper Ganslandt (Farväl Falkenberg, Apan) och skriven av Oskar Söderlund. Serien utspelar sig tio år efter handlingarna i Jens Lapidus roman. I huvudrollen ser vi dramatenskådespelaren Evin Ahmad (Dröm Vidare, Störst av allt).  

Mare of Easttown, våren 2021 (HBO Nordic) 

Miniserie i sex delar med Kate Winslet (TItanic, Revolutionary Road) i huvudrollen. Mare Sheehan är en förärdad kriminalkommissarie vars liv rasar när hon utreder ett mord i delstaten Pennsylvania.  

Exit, säsong två, 6 mars (SVT) 

Exit var den mest strömmade och omtalade serien någonsin i Norge. Nu får den osentimentala skildringen av ett gäng skrupellösa hedgefondmiljardärer sin uppföljning. “Denna titel kommer vara het” skriver en källa på SVT Drama till mig. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.