Dockhus har blivit vanliga inom skräcken. Foto: SVT

Nya skräckvågen: Läskiga dockhus

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt finns de överallt – de minutiöst inredda villorna i skala 1:12. Och de är där för att skrämmas. Men hur läskiga är dockhus egentligen?

– I ett dockhus kan man berätta sanningar som man annars inte kan visa, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker (och dockhusfantast) Ulrika Milles.

I thrillerserien Sharp objects leker tonårsdottern Amma med ett dockhus där sovrumsgolvet är gjort av tänder. I skräckfilmen Hereditary bygger mamman Annie en miniatyrkopia av sitt hem, men också över platser där hemska saker har hänt hennes familj. Men listan över dockhus inom nutida skräckfiktion stannar inte där.

Halloween-dockhus

För 40 år sedan blev Laurie Strode attackerad av Michael Myers i Alla helgons blodiga natt. I höstens uppföljare till filmklassikern har Strode ett dockhus som är precis likadant som huset där allt det hemska hände. Och i boken Miniatyrmakaren, som även går som tv-serie på SVT, så märker huvudpersonen Petronella plötsligt att hon är övervakad. Det är nämligen någon som levererar möbler till hennes dockhus som ser ut precis som möblerna i hennes riktiga hus.

”En ond Gud”

Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles har länge intresserat sig för dockhus och tycker att de gör sig bra inom skräckgenren.

– Man kan leka Gud när man leker med sitt dockhus – en ond Gud, säger hon.

Se hela intervjun om den läskiga dockhustrenden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.