Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hugo Ewald reder ut vad som ligger bakom Reddits kris. Foto: SVT

Därför släcker Reddit-användare ner underforumen

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals forum på användarbaserade Reddit ligger nere. Användarna är arga över nya appregler som vd:n beslutade om i april – och AI har ett finger med i spelet.

Forumet Reddit har gjort sina användare upprörda. Enligt ett beslut ska utvecklare betala dyra pengar för API – gränssnittet som används för att förflytta data mellan olika programvaror. Detta kan leda till att tredjepartsappar kan sluta fungera, rapporterar Computer Sweden.

Varför stänger Reddits underforum ner?

Anledningen är att Reddit vill ta betalt för sin data, särskilt med tanke på dess värde gentemot AI-teknik som använder forum som träningsdata och informationsunderlag.  

Svenska Dagbladet skriver att tusentals subreddits, användarskapade underforum med olika teman, inte längre är tillgängliga för nya läsare – stängda av användarna själva i protest.

Bland dessa underforum syns svenska Sweddit.

– Det kommer bli väldigt mycket svårare att hitta information för en stor mängd människor. Man tänker sig att på Reddit får man information från vanliga användare, medan man via Google får köpta bloggar med annonslänkar, säger Hugo Ewald, faktaredaktör på Dagens Nyheter.

Data-dammsugning

Ilskan från användarna gäller bland annat tredjepartsappen Apollo. Appen, som blivit populär, kommer att lägga ner verksamheten från den 30 juni, eftersom utvecklaren inte anser att man har råd att fortsätta, skriver Omni.

Enligt New York Times ska Reddits API fortsätta finnas tillgänglig gratis för utvecklare som bygger appar som är till hjälp för forumets användare, samt för forskare.

Däremot säger Reddits vd Steve Huffman till tidningen att de som data-dammsuger Reddit och ”inte bidrar något av värde” tillbaka till forumets användare kommer att få betala.

– Reddits data är värdefull. Mer än någon annan plats på internet är det hemmaplan för det autentiska samtalet. Vi behöver inte dela med oss av detta gratis till några av världens största företag.

Hör Hugo Ewald berätta om bakgrunden till användarilskan i klippet.

Vad är API?

API står för application programming interface – applikationsprogrammeringsgränssnitt.

API:n fungerar som en koppling mellan två system så att de kan ”prata” med varandra och gör det lättare att överföra information på ett enklare sätt.

Det finns både stängda och öppna API:er, vissa låter använda datan fritt och andra inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.