Codex Sassoon, som den över tusen år gamla bibeln heter, är det äldsta bevarade exemplaret av ett manuskript som innehåller alla 24 böckerna i den hebreiska bibeln, det som inom kristendomen kallas för Gamla testamentet.
– Den här bibeln skrevs omkring år 900 antingen i Israel eller i Syrien. Det var samma region på den tiden så det är svårt att veta exakt, säger Sharon Mintz, specialist på judiska texter på auktionsbyrån Sotheby's.
Genom koldatering vet man bibelns ålder men man vet inte vem som har skrivit ned texterna i bibeln eller vem den skrevs för.
Försvunnen i 500 år
Under de första århundradena av sin existens hade bibeln olika ägare i mellanöstern, men försvann sen under 500 år tills den 1929 förvärvades av bibliofilen David Solomon Sassoon. Det är genom honom som bibeln har fått sitt namn.
Bibeln har bara visats upp för allmänheten en gång tidigare i modern tid, 1982 på British library. Nu visas den för första gången upp i Israel.
– Bibeln är grunden för den judiska kulturen. Som israel och jude tycker jag det är så viktigt att israelerna får se den här oerhört betydelsefulla bibeln, säger Orit Shaham Gover, kurator på ANU museet där Codex Sassoon ställs ut.
Kan bli dyraste historiska dokumentet någonsin
Efter att den visats upp i Tel Aviv under en vecka ska Codex Sassoon auktioneras ut i New York där den förväntas säljas för mellan 30 och 50 miljoner dollar.
Codex Sassoon kan bli det dyraste historiska dokumentet som någonsin sålts på auktion om det vinnande budet överstiger 43,2 miljoner dollar, summan som betalades för en sällsynt förstaupplaga av USA:s konstitution för två år sedan.